Particuliere schenkingen expo Piet van Wijngaerdt

Algemeen
Werk van Piet van Wijngaerdt.
Werk van Piet van Wijngaerdt. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De tentoonstelling 'Piet van Wijngaerdt, grondlegger van de Bergense School' heeft geleid tot een aantal particuliere schenkingen van zijn werk. Het museum kwam in het bezit van een schetsboekje van Van Wijngaerdt, een tekening en een zelfportret. Ook heeft het museum vanuit een particuliere collectie Gezicht op Landgoed Elswout verworven. Het zelfportret van Piet van Wijngaerdt, een particuliere schenking, zal vanaf medio juli worden getoond in de vaste tentoonstelling over de Bergense School op de eerste verdieping van Stedelijk Museum Alkmaar.

Piet van Wijngaerdt moest meer dan honderd jaar wachten op een grote monografische tentoonstelling. Het beeld van deze schilder als bloemstillevenschilder wordt hierdoor definitief bijgesteld: het werk van Van Wijngaerdt uit zijn topperiode is opmerkelijk krachtig en veelzijdig. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 12 mei.

Unieke werken

Voor de Bergense School geldt dat veel werken in handen zijn van particuliere verzamelaars, waaronder absolute topstukken. Ook in deze tentoonstelling zijn unieke werken te zien uit particulier bezit. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie, geschreven door Renée Smithuis.

Kijk voor alle informatie op www.stedelijkmuseumalkmaar.nl .