Zo ziet het Jaagpad er straks uit.
Zo ziet het Jaagpad er straks uit. ((Foto: aangeleverd))

Nieuwbouw Jaagpad krijgt vorm

ALKMAAR - De nieuwbouw aan het Jaagpad krijgt steeds meer vorm. Vorige week werd bekend dat de monumentale schoorsteen een plekje tussen de appartementencomplexen krijgt.

Met de start van de grondwerkzaamheden is de eerste stap gezet naar de realisatie van een nieuw aantrekkelijk woongebied in Alkmaar. Op dit moment prijkt de schoorsteen van voormalig wasserij de Krom op het lege terrein, maar in de toekomst zullen de nieuwe gebouwen de schoorsteen versterken. De gemeenteraad van Alkmaar heeft zich per motie uitgesproken voor behoud van de fabrieksschoorsteen. Ook de Historische Verenging Alkmaar heeft zich ervoor ingezet: "De fabrieksschoorsteen heeft een historisch en beeldbepalend belang voor dit deel van Alkmaar. Het refereert aan de industrialisatie van Alkmaar", aldus Leen Spaans, voormalig voorzitter van de Historische Vereniging Alkmaar. "Het is daarom van historisch belang dat zulk cultureel erfgoed niet verloren gaat". De voorzitter is blij dat het college van B&W dit ook erkent met de aanwijzing van de schoorsteen als gemeentelijk monument. Wethouder Verbruggen vult aan "Het behoud van de schoorsteen is een prachtig icoon in de nieuwe woonwijk waarbij de historie van de plek en de toekomstige identiteit samenkomen".

De architect van het project heeft de schoorsteen op een vooraanstaande plek in de nieuwbouwontwikkeling kunnen inpassen. De historie van de locatie is terug te zien in de stoere architectuur van de gebouwen. Met deze combinatie wordt de identiteit van de locatie versterkt. Binnenkort worden de omwonenden uitgenodigd voor een participatieavond over de invulling van het woongebied. In het eerste deel van het Jaagpad komen zo'n 400 appartementen bestaande uit zowel koop- als huurwoningen. De woningen, gelegen aan de rand van het historische stadscentrum, hebben een ruim balkon, een weids uitzicht en een eigen parkeerplaats. Naar verwachting zal eind dit jaar worden gestart met de verkoop van de appartementen. Meer informatie over het project op www.jaagpad-alkmaar.nl.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Wekelijks op de hoogte van Alkmaar nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

 

Meer berichten