Dé kaasstad van Nederland straks een eigen kaas?
Dé kaasstad van Nederland straks een eigen kaas? ((Foto: Rick Akkerman))

Heeft dé kaasstad van Nederland geen eigen kaas?

ALKMAAR - Die Alkmaarse kaaskoppen bedoelen daarmee dat ze geen eigen kaassoort hebben. Net als Edam z'n Edammer heeft en Leiden z'n Leidse kaas. Een echte Alkmaarder ontbreekt! Daar willen ze graag iets aan doen.

Samen met iedereen die van kaas houdt wil een aantal kaaskoppen een eigen kaas ontwikkelen die anders is, bijzonder, een beetje eigenwijs. Ze hopen dat deze kaas net zo bekend wordt als de Alkmaarse kaasmarkt. Aan de vorm zal het in elk geval niet liggen want die wordt zeskantig, te danken aan de zes oudste polders ter wereld die om Alkmaar heen liggen. Het beeldmerk, de naam en de vorm van Alkmaarse kaas zijn er al, nu nog het recept.

Samen proeven

De smaak en textuur wordt in samenspraak bepaald. Dus samen proeven, samen beoordelen en verbeteren net zolang tot het de naam verdiend: ALKMAARS GOUD. Een unieke aanpak die ondersteuning verdient. Want 'even een kaas bedenken' is er niet bij. De initiators verwachten er een jaar of drie voor nodig te hebben. Het wordt nieuw erfgoed. Met elkaar geschiedenis wordt geschiedenis geschreven: de komende jaren ontstaat AlkmaarsGoud®.

Het kost niet alleen tijd maar ook geld en dat willen ze met een crowdfundingsactie bij elkaar krijgen. Op www.alkmaarsgoud.nl is te zien zien hoe dat werkt. Voor € 90,- krijgen 'investeerders' drie jaar lang bijna een kilo kaas en kan worden meegedaan aan de jaarlijkse proeverij.

Naast deze crowdfundingsactie in de vorm van een 'voorverkoopcampagne' wordt een 'leningscampagne' gestart. Voor bedrijven kan dit interessant zijn want wie wil er nou niet investeren in nieuw Alkmaars Erfgoed tegen 3% rente? Het benodigde investeringskapitaal is €125.000,-. Via www.crowdaboutnow.nl willen zij dit bij elkaar krijgen. En, deze topkaas zal niet misstaan op de bedrijfsborrel, als relatiegeschenk of in het kerstpakket!

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Via de wekelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte van alles wat er in Alkmaar gebeurt, leuke evenementen en diverse winacties.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een weekendje weg!

De Rodi Alkmaar nieuwsbrief:

* verplicht veld

Meer berichten