Handhaving controleert textiel.
Handhaving controleert textiel. ((Foto: aangeleverd))

Huishoudelijk afval tussen textiel

ALKMAAR - De afgelopen periode verdween er naast textiel ook veel huishoudelijk afval in de containers. Dit zorgt voor kwaliteitsverlies waardoor het textiel minder goed hergebruikt en gerecyled kan worden. Dit was voor Stadswerk072 reden om handhaving in te schakelen. Vorige week voerden zij een eerste grootschalige controle uit en deelde meteen een aantal boetes van 95 euro uit.

Veel huishoudelijk afval in de containers

Kleding, schoenen en tassen, maar ook gordijnen en linnengoed mogen bij het textiel. Schone, versleten en kapotte kleding mag allemaal in de textielbak bij de milieustraten en bij het afvalbrengstation. Natte of met olie en verf vervuilde kleding is niet meer te recyclen en mag bij het restafval. Een totaaloverzicht van welke producten bij welke afvalstroom mogen is te vinden in de Afvalscheidingswijzer op www.afvalscheidingswijzer.nl

Textielrecyclingproces
Het ingezamelde textiel uit de gemeente Alkmaar wordt verwerkt bij Wieland Textiel in Wormerveer. Zo'n 55% van het ingezamelde textiel is geschikt voor hergebruik, 37% is geschikt voor recycling en slechts 8% is afval. Het bedrijf sorteert het textiel naar samenstelling, kleur en materiaal. Herbruikbare kleding wordt veelal geëxporteerd naar Azië, Afrika en Oost-Europa. De niet meer als kleding bruikbare grotere stukken textiel worden versneden tot poetslappen. Als textiel niet meer direct hergebruikt kan worden, dan wordt het textielproduct vermalen totdat er alleen nog maar vezels over zijn. Deze vezels vormen een grondstof voor dekens, isolatiemateriaal en zelfs nieuwe kleding.

Aanbieden van huishoudelijk afval
In wijken waar het omgekeerd inzamelen is ingevoerd kunnen bewoners plastic, blik en drinkpakken, papier en karton en groente-, fruit- en tuinafval en etensresten in de rolcontainers aan huis weggooien. Voor het restafval staan er ondergrondse containers in de buurt. In wijken waar het omgekeerd inzamelen nog niet is ingevoerd kunnen bewoners het restafval nog kwijt in de zwarte rolcontainer. Plastic, blik en drinkpakken kan weggebracht worden bij de milieustraat.


Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten