Maaien volgens de Bokashi-methode

Algemeen
Maaien, uiteraard wel volgens de Bokashi-methode...
Maaien, uiteraard wel volgens de Bokashi-methode... (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Gemaaid gras in de gemeente Alkmaar wordt voortaan verwerkt volgens het zogenaamde Bokashi-principe. Bokashi is net als compost een bodemverbeteraar. Stadswerk072 kiest voor de Bokashi-methode, omdat deze in vergelijking met composteren nog milieuvriendelijker is. Bokashi is het Japanse woord voor 'goed gefermenteerd materiaal'.

Bokashi draagt bij aan de circulaire economie; het ruwe gras wordt omgezet in grondstoffen en opnieuw gebruikt als bodemverbeteraar voor op het land. Met de organische stof wordt de bodemstructuur verbeterd. De Alkmaarse Bokashi wordt momenteel afgenomen door een regionale bietenteler en enkele regionale biologische bloembollenkwekers. Op dit moment bevindt slechts één van de afnemers zich binnen de Alkmaarse gemeentegrens. De gemeente ziet graag dat in de nabije toekomst al het vrijkomende gras binnen de gemeentegrens afgenomen wordt.

Bokashi en compost

Voorheen werd het ruwe gras afgevoerd naar een verwerker om te laten composteren. De Bokashi-methode heeft een aantal voordelen in vergelijking met composteren. Zo blijft bij deze methode alle energie in het gras behouden, is er tijdens de verwerking geen CO2-uitstoot en komen er voedingsstoffen vrij in plaats van schadelijke stoffen. Daarmee is de Bokashi-methode een nog milieuvriendelijkere methode voor de verwerking van gemaaid gras.