Door de kinderen werd Truus Wijsmuller tante Truus genoemd.
Door de kinderen werd Truus Wijsmuller tante Truus genoemd. ((Foto: Fox Photos))

Lezing over The making of Truus'Children

ALKMAAR - Ruim tienduizend Shoah-overlevenden en hun nakomelingen danken hun leven aan de Alkmaarse verzetsheldin Truus Wijsmuller.

Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn werken al meer dan twee jaar aan een zeer omvangrijk, internationaal project: een documentaire over Truus Wijsmuller, één van Nederlands grootste oorlogshelden. Door haar daadkrachtige optreden werden vlak voor de Tweede Wereldoorlog rond de 10.000 voornamelijk Joodse kinderen uit Duitsland, Oostenrijk, Tsjecho-Slowakije en Polen nog net op tijd in veiligheid gebracht, aan boord van de zogenaamde Kindertransporten. Opmerkelijk is dat - veertig jaar na haar dood en tachtig jaar nadat deze reddingsoperatie begon - nooit eerder een documentaire over 'Tante Truus' (zoals ze door de kinderen werd genoemd) is gemaakt. Toch deed zij net zo belangrijk en heldhaftig werk als mensen als Oskar Schindler, Raoul Wallenberg en Nicolas Winton, die daarvoor – en volledig terecht - wél erkenning hebben gekregen.

Financiële steun

De financiering voor deze enorme internationale productie is al een heel eind, maar de makers zijn nog op zoek naar aanvullende financiële steun om deze historisch belangrijke en onafhankelijke productie te kunnen realiseren, waarmee een omissie in onze geschiedschrijving wordt rechtgezet.

Belangstelling

Dat de lezing van Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn in het Filmhuis Alkmaar plaatsvindt is niet toevallig. Na een lange periode van vergetelheid staat de in Alkmaar geboren verzetsheldin volop in de belangstelling. De Gemeente Alkmaar wil in samenwerking met de Historische Vereniging Alkmaar een standbeeld voor haar oprichten. Begin 2020 zal het standbeeld onthuld worden op de Mient, hoek Fnidsen. Na afloop van de lezing zal de Burgemeester kort spreken over dit eerbetoon aan Truus Wijsmuller.

De aanvang van de lezing op zondag 15 september in Filmhuis Alkmaar is 16.00 uur. Na afloop is er gelegenheid tot napraten met een drankje. Reserveren via www.filmhuisalkmaar.nl

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten