Lezing 'Van Alkmaar de Victorie'

Nieuws

GROOTSCHERMER - Stichting Raadhuis Grootschermer houdt ook komend jaar een aantal lezingen in de Raadzaal van het historische pand. De eerste vindt plaats op vrijdag 11 januari. Jan Hoogenhout vertelt dan over de rol van de inwoners van ’t Schermer Eylandt tijdens de strijd van Alkmaar tegen de Spanjaarden. Aanvang 20.00 uur.
Op verzoek van de Stichting Raadhuis Grootschermer onderzocht Hoogenhout voor welk dilemma de inwoners van Grootschermer, Schermerhorn, Graft en De Rijp stonden. Zij zagen met stijgende spanning hoe de Spaanse legers vanaf 21 augustus 1573, onder leiding van legerleider Alva, Alkmaar omsingelden. Spaanse schepen sneden Alkmaar af van de Schermeer, waardoor onze voorouders hun producten niet langer konden verkopen op de markten in Alkmaar. Wat moesten ze doen? Was het misschien verstandig om te onderhandelen met de Spaanse legerleiding, zodat ze hun waren aan het Spaanse leger konden verkopen? Maar ze hadden toch beloofd de Alkmaarders door dik en dun te steunen in hun heldhaftige verzet tegen de Spaanse legers?
De afloop is bekend. De Alkmaarders versloegen Alva en zijn manschappen. Van Alkmaar de Victorie. Maar boeiend is de rol van de inwoners van ’t Schermer Eylandt en de uitdaging waarvoor zij stonden.
Het aantal zitplaatsen in de Raadzaal is beperkt. Van tevoren aan te melden is daarom noodzakelijk. De entree is 6 euro, inclusief koffie of thee. De aanvang is 20.00 uur Aanmelden kan via de mail info@raadhuisgrootschermer.nl of bellen met 0299 201 205.