Gezonde voeding als wapen en medicijn

Partnerbijdrage
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Mensen die er een gezondere levensstijl op na houden zijn in het algemeen beschouwd minder vatbaar voor ziektes. Ze zijn ook veel weerbaarder mochten ze iets ‘onder de leden’ krijgen, zoals bijvoorbeeld het coronavirus. Toen dan ook bekend werd gemaakt in de media dat vooral mensen met overgewicht op de IC bedden belandden, ging er bij de meeste mensen toch wel meteen een belletje rinkelen. “Logisch’, zullen zij gedacht hebben. 

Willen wij het coronavirus dus beteugelen en daartegen weerstand bieden, dan moeten we met z’n allen veel beter om onze gezondheid en die van onze kinderen gaan denken. En uiteraard - niet te vergeten - de kwetsbare groep ouderen. Hoewel dat laatste (‘kwetsbaarheid’) niet voor alle ouderen geldt; je hoort en leest namelijk regelmatig over uitzonderlijke gevallen. Zo was er laatst een vrouw uit Spanje van 113 jaar oud genezen verklaard van het coronavirus. Ongelofelijk toch! Ze was 11 toen de Spaanse griep uitbrak, overleefde de Spaanse burgeroorlog en rekende ook keihard af met het coronavirus.

Japan

Naar dit soort voorbeelden gaat mijn fascinatie helemaal uit; 100(+)-jarige mensen die kerngezond zijn. Het intrigeerde mij zelfs zo, dat de ene mens vrolijk en gezond 100 wordt terwijl de ander op 60-jarige leeftijd al wekelijks bij de huisarts komt, dat ik in 2016 besloot om naar Okinawa (Japan) af te reizen. Okinawa maakt namelijk onderdeel uit van de zogenaamde 5 blauwe zones, dat zijn 5 plekken op aarde waar de mensen tot op zeer hoge leeftijd heel vitaal blijven. Waarbij voor Okinawa ook nog eens geldt, dat de mensen daar gemiddeld genomen het oudste ter wereld worden. 

Geheim

Ik wilde heel graag ontdekken wat nu precies het grote geheim van de ouderen op Okinawa was. En eigenlijk is dat een heel simpel en voor de hand liggend geheim; deze mensen leven een erg sociaal leven en blijven vaak tot op hoge leeftijd werken. Dat betekent dat zij zowel fysiek als mentaal actief en gestimuleerd blijven en vaak ook een duidelijk levensdoel voor ogen hebben en houden. En wat nog opvallender is; voeding is voor dit bijzondere volk een medicijn. En dus niet zozeer een vulmiddel dat de honger stilt, zoals wij hier in het Westen voedsel vaak beschouwen. 

Kennis

Bij iedere maaltijd staan de Okinawanen stil bij wat zij fysiek nodig hebben op dat specifieke moment van de dag. Om te beginnen; bij elke maaltijd drinkt men groene thee voor diverse doeleinden, wetende dat groene thee antibacterieel, antiviraal, kanker-remmend en ontgiftend werkt. Daarnaast bevordert het de vetstofwisseling. Er worden verder veel groenten gegeten, en ook vis en zeewier zijn een grote favoriet. Alles wordt dusdanig met elkaar gecombineerd, zodat de ingrediënten elkaar versterken in de gezondheids-bevorderende effecten die zij bezitten. Overal wordt dus over nagedacht voordat er gekookt en geconsumeerd wordt. Wat mij daarbij ook opviel, was de kennis die deze mensen hebben over het functioneren van het menselijk lichaam. Ook mensen die misschien nog niet eens de basisschool hadden afgemaakt begrepen de anatomische atlas van ons lichaam volledig. Deze kennis wordt gedeeld en overgebracht door ouders aan hun kinderen, zodat zij de functie van het gezonde eten letterlijk met de paplepel ingegeven krijgen. 

Het zou natuurlijk mooi zijn als wij dit ook op deze wijze zouden kunnen meegeven aan onze kinderen, zodat ook zij later goed voor zichzelf zouden kunnen zorgen en gezond(er) oud zouden kunnen worden. En daarvoor hoef je overigens écht niet per se zeewier uit Okinawa te eten. Hier is ook genoeg beschikbaar om de Okinawa-voedingswijze te benaderen. En eventuele tekorten kun je aanvullen met het gericht gebruik van bepaalde supplementen. 

Leerzame reis

Deze leerzame reis heeft mijn manier van eten en de kijk erop in ieder geval voorgoed veranderd. Het heeft mij vele malen bewuster gemaakt van de impact die voedsel heeft op ons lichaam, onze geest en ons gehele gestel. Zeker wanneer je inmiddels - zoals ik - de leeftijd van 45 al ruim bent gepasseerd, dan wordt gezondheid eigenlijk steeds belangrijker voor je. Het ouder worden kan je nu eenmaal niet tegengaan, maar gezonder ouder worden dáár kan je natuurlijk wel wat aan doen! 

En zoals ik hiervoor al aangaf, het coronavirus heeft pijnlijk duidelijk gemaakt welke impact een ongezonde leefstijl kan hebben op de weerbaarheid tegen levensbedreigende ziektes en virussen, voor jong en oud. 

Ik geef ter afsluiting nog een paar voorbeelden:

* Op Curaçao is de gemiddelde conditie van de bevolking dusdanig slecht dat de leeftijd van de risicogroep voor het coronavirus al begint bij 45 jaar. Let wel; bij ons is dat 70 jaar!. Dit heeft er alles mee te maken dat 15 tot 20% van de bevolking op Curaçao diabetes heeft en zelfs de helft van de bevolking aan obesitas lijdt. 

* Op Okinawa wonen 1,3 miljoen inwoners, zij hebben in verhouding tot ons zeer weinig coronadoden, 7(!) om precies te zijn tegenover de bijna 6.000 doden bij ons op 17 miljoen inwoners. 

Wat een verschil. En dat allemaal vanwege een geheel andere, veel gezondere levensstijl. Vraag je dus eens in alle eerlijkheid af hoe goed en gezond jij nu daadwérkelijk bezig bent. En wat je zou kunnen doen om jouw algehele gezondheid te verbeteren. Want een gezonde leefstijl is nu eenmaal het beste wapen tegen ziektes en virussen. 

Graciela Hoekstra

Healthy-Ageing Adviseur

gracielahoekstra@gmail.com

Telefoon: 0628049449