Gezonder en gelukkiger leven dankzij 5 minuten meditatie per dag

Partnerbijdrage
Afbeelding
(Foto: )

De lijst met positieve effecten van mediteren is eindeloos, vandaar dat de populariteit rondom dit onderwerp alleen maar is toegenomen in de laatste jaren. Er zijn inmiddels vele boeken op de markt gebracht over hoe te mediteren en met de verschillende (en vooral ook ontelbare) technieken erin beschreven, zowel voor de beginner als voor de praktisch volleerde boeddhistische monnik in spe. Daarnaast zijn er diverse wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de miraculeuze uitwerking die meditatie heeft op de menselijke geest (en natuurlijk ook op het fysieke lichaam). Meditatie gaat dan ook al zo’n 5000 jaar mee, de oorsprong ligt in het oude hindoeïsme. Het werd ingezet om spirituele en geestelijke verlichting te vinden.


Wat betekent meditatie voor mij? Ik moet je zeggen dat ik er vroeger nogal sceptisch tegenaan keek en het vooral erg zweverig vond. Ik weet nog goed hoe ik voor het eerst in mijn leven in een yoga-/meditatieklas terecht kwam. Een vriendin van mij had mij zover gekregen om eens met haar mee te gaan. Deze vriendin had nogal last van angst- en paniekklachten. Haar huisarts adviseerde om eens een yogales te volgen, in plaats van haar medicatie voor te schrijven. Achteraf best vooruitstrevend van deze arts, want ik heb het nu over het jaar 1998 en in die tijd werd er een stuk gemakkelijker gedacht over het voorschrijven van kalmerende medicijnen, maar dit even terzijde.


Ik zie ons nog liggen op een matje in een kring met 6 andere vrouwen in een oud gymzaaltje (die vrouwen waren overigens een behoorlijk stukje rijper dan wij in die tijd). Alleen al met de ogen dicht de aandacht naar binnen richten en je te concentreren op de ademhaling was voor ons al teveel. Wij waren met hele andere zaken bezig in ons hoofd en we zijn zelfs nog voordat de les aan het einde was zo ongeveer weggevlucht uit die gymzaal (niet heel netjes natuurlijk van ons). Conclusie: ik was er duidelijk nog niet klaar voor.Jaren later kreeg ik er door mijn opleiding opnieuw mee te maken, dit keer begon ik er vol enthousiasme en vooral met volledige overgave aan. Het hoort inmiddels voor mij bij een gezonde levensstijl en houding. Ik heb meditatie dan ook helemaal geïntegreerd in mijn dagelijkse ritme. Een gezond lichaam en een gezonde geest zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik beoefen sinds een paar jaar ook Kundalini Yoga, dat is een krachtige vorm van yoga waarbij (dynamische) yogahoudingen, meditatie, ademhalingsoefeningen en mantra’s worden gecombineerd met elkaar. Kundalini geeft je een diepere verbinding met jezelf en verbreedt jouw visie en sensitiviteit, zodat je beter kunt aanvoelen wat je moet doen in een bepaalde situatie en ook beter daar naar handelen kunt. Deze vorm van yoga brengt mij veel en stimuleert daarnaast ook mijn creativiteit. Het reduceert stress en zorgt voor een goede dosis energie, ook heeft deze yoga vorm mijn meditatie-skills enorm vergroot. Inmiddels staat er zelfs een reis naar India gepland, om nog dieper in deze materie te kunnen duiken.


Met 5 minuten mediteren per dag bereik je al heel veel voor jouw gezondheid. Deze meditatie hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Zorg dat je ergens even rustig kunt zitten of liggen met de ogen dicht. Ga dan met jouw aandacht naar de ademhaling. Volg de ademhaling aandachtig (zonder deze te beoordelen) en adem vervolgens langzaam en ontspannen. Je houdt de aandacht bij jouw ademhaling en als je afdwaalt breng je de focus rustig en ongedwongen naar de ademhaling terug. Het is een kwestie van oefenen om de focus te houden, maar je traint op deze manier jouw brein om hogere geluks- en lagere stress niveaus toe te laten. Meditatie kalmeert het brein, het maakt je gelukkiger en helpt je om beter te leven en te werken.
Je kunt dus op een hele simpele manier beginnen voor jezelf en dan in jouw eigen tempo en behoefte steeds een stapje verder gaan in het beoefenen van meditatie (als je dat zou willen natuurlijk, want niks moet en alles mag).


Laat jezelf ook eens een keer opgaan in het moment. Ga eens ergens zitten op een plein, een straat of een strand waar veel mensen voorbij komen. Maak dan contact met het moment… en met jouw ervaring op dat moment… met alles wat er in en om je heen gebeurt, rustig, zonder je ergens anders aan te verbinden dan aan de kwaliteit van het heden, hier en nu. Bekijk alle mensen, van alle leeftijden, ieder met zijn eigen uiterlijk, zijn eigen achtergrond, die je langs ziet lopen…
Deze laatste oefening heb ik uit het boek van Christophe André (“5 minuten mediteren”). Het is een simpele, maar een hele fijne en vooral een effectieve manier om in het hier en nu te komen en even te ontsnappen aan de drukke gedachtewereld die plaatsvindt in jouw hoofd. Door te mediteren observeer je jouw eigen gedachten zonder ze te veroordelen. Op deze manier kun je tot jouw ware kern komen. En wie wil dat nou niet!


Je kunt uiteraard ook thuis voor jezelf een fijne plek creëren waar je een kaarsje brandt, etherische oliën verdampt en ontspanningsmuziek op de achtergrond laat klinken. Hier kun je proberen om even heerlijk te ontspannen, uit jouw hoofd te gaan en in jouw lichaam te landen. Uiteindelijk gaat het erom dat je goed voor jezelf bent en naar jouw lichaam luistert; self-care (zelfzorg) noemen we dat zo mooi tegenwoordig. Gun jezelf die momenten van totale ontspanning dan ook. Het leven is vaak al hectisch genoeg, zeker ook in deze tijd met alle coronaperikelen die maar door blijven sudderen. Een mooie bijkomstigheid is bovendien, dat meditatie ook nog eens de weerstand verhoogt.


Als je het lastig vindt om dit allemaal op eigen houtje uit te proberen, dan kan het ook een idee zijn om mee te doen aan een meditatiecursus, meditatie-les of aan een yogales waar ook in gemediteerd wordt zoals bij Kundalini Yoga het geval is. Je kan natuurlijk ook een boek aanschaffen over meditatie, bijvoorbeeld: “De geheimen van meditatie” (auteur Davidji) of zoals ik eerder noemde het boek van Christophe André (“5 minuten meditatie”). En als je meer van het digitale bent, dan adviseer ik je om de (inmiddels zeer populaire) meditatie app ‘Headspace’ te downloaden van de voormalig boeddhistische monnik: Andy Puddicombe. Hij gaf het monnikschap op om mensen te helpen om meditatie onderdeel van hun leven te maken. Ik heb deze app ook en ik vind het geweldig! Vooral de geleide slaapmeditatie die Andy zelf inspreekt, zonder allerlei zweverige clichés.


Tot slot nog een kleine greep uit de vele voordelen van meditatie: jouw stress niveau daalt, je ervaart meer geluk en positiviteit, je hebt een betere focus, je bent emotioneel beter in balans, je slaapt beter en je hebt minder kans op een depressie. Voor de mensen die nog nooit gemediteerd hebben zeg ik daarom; probeer het gewoon eens en je zult er zeker geen spijt van krijgen!

Met een gezonde groet, Namasté,Graciela HoekstraHealthy-Ageing Adviseurgracielahoekstra@gmail.comTelefoon: 0628049449