Vaststellingsovereenkomst van uw werkgever ontvangen?

Partnerbijdrage
Vaststellingsovereenkomst ontvangen? Laat dit juridisch goed controleren.
Vaststellingsovereenkomst ontvangen? Laat dit juridisch goed controleren. (Foto: aangeleverd)

Wilt u weten of uw vaststellingsovereenkomst aan alle (wettelijke) vereisten voldoet en correct is opgesteld? Laat u de overeenkomst dan juridisch goed controleren en vraag hulp bij de onderhandelingen! 

De wet biedt de mogelijkheid dat werkgever en werknemer de arbeidsovereenkomst in goed overleg beëindigen. Een arbeidsovereenkomst beëindigen door middel van een vaststellingsovereenkomst is een veel voorkomende praktijk. In deze vaststellingsovereenkomst worden afspraken gemaakt tussen u en uw werkgever over het eindigen van de arbeidsovereenkomst zonder een ontslagprocedure te starten. Dat kan dus alleen bij een beëindiging met wederzijds goedvinden. 

Het tekenen van een vaststellingsovereenkomst kan grote gevolgen hebben voor onder andere uw recht op een WW-uitkering of transitievergoeding. Voorkomen moet worden dat bij een verkeerd opgestelde overeenkomst dan wel bij het ontbreken van essentiële zaken in deze, het UWV uw verzoek voor een WW-uitkering afwijst, omdat u volgens het UWV verwijtbaar werkloos zou zijn.

Voorts kunt u zich afvragen wat er gebeurt met uw vakantiedagen en/of bonus? Wordt de opzegtermijn in acht genomen? Blijft er na het einde van het dienstverband een concurrentiebeding van kracht? Daarover kunt u altijd onderhandelen. En hoe definitief zijn de gemaakte afspraken?

Een vaststellingsovereenkomst bepaalt namelijk vrijwel altijd dat de partijen elkaar finale kwijting verlenen. In dat geval spreken werkgever en werknemer af dat zij over en weer niets meer van elkaar te vorderen hebben. Het uitgangspunt van finale kwijting is dat de gemaakte afspraken definitief en allesomvattend zijn. 

Op basis van de wet heeft een werknemer het recht binnen 14 dagen na de totstandkoming van de vaststellingsovereenkomst de overeenkomst te ontbinden. Als de overeenkomst wordt ontbonden dan vervallen alle afspraken uit de overeenkomst. Deze ontbindingsmogelijkheid dient in de vaststellingsovereenkomst te worden vermeld, bij gebreke waarvan de bedenktermijn 21 dagen bedraagt. De vaststellingsovereenkomst is pas rechtsgeldig als de bedenktijd is verstreken. De meeste rechters zijn van mening dat de bedenktijd gaat lopen vanaf het moment dat de werknemer ondubbelzinnig laat weten akkoord te gaan met de vaststellingsovereenkomst. Dit hoeft dus niet het moment van ondertekening te zijn. Tekent u daarom nooit direct, maar laat uw concept vaststellingsovereenkomst eerst juridisch controleren en vraag onafhankelijk advies. 

Schipper en Lof Advocaten
Astrid Lof

www.schipperenlof.nl Keesomstraat 68 1821 BS Alkmaar 072- 5723537