Woningmarkt blijft ongekend krap

Huis
De woningmarkt blijft ongekend krap. Kijk maar eens op Funda Alkmaar, het beperkte aanbod is binnen notime verkocht.
De woningmarkt blijft ongekend krap. Kijk maar eens op Funda Alkmaar, het beperkte aanbod is binnen notime verkocht. (Foto: Adobe stock)

ALKMAAR - De woningmarkt in de regio Noord-Kennemerland blijft ongekend krap. Dit blijkt uit de woningmarktcijfers van het eerste kwartaal 2021, forse prijsstijgingen, toenemende schaarste en overbiedingen. Ook in Alkmaar is het aanbod schaars. Wie Funda Alkmaar bezoekt, ziet het zeer geringe aanbod van woningen. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het eerste kwartaal van 2021 naar € 404.000,-. Dit is een stijging ten opzichte van het eerste kwartaal 2020 van bijna 18%. De laatste 20 jaar is dit niet meer voorgekomen.

Funda Alkmaar

Wie nu op Funda Alkmaar kijkt, ziet dat er 354 woningen te koop staan. In de regio Noord-Kennemerland stonden er halverwege het eerste kwartaal 2021 circa 279 woningen te koop, 42,1% minder vergeleken met een jaar geleden. Er zijn 16,5% minder bestaande koopwoningen verkocht ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020, dit is het laagste aantal sinds 2015. De krapte-indicator voor bestaande woningen komt in het eerste kwartaal van 2021 uit op een dieptepunt van 1,6. De koper kan dus opnieuw uit minder dan twee huizen kiezen. De Covid-crisis houdt Nederland al meer dan een jaar in de greep. Nooit eerder was de waarde van woongenot voor het welzijn van onze samenleving zo nadrukkelijk zichtbaar als nu. Door de pandemie zijn steeds meer mensen op zoek naar een andere woning en tevens is er een groeiende groep die de grote steden verlaat voor omliggende regio’s. Dit verschijnsel versterkt de krapte op de markt en drijft de prijzen op.

Onmogelijk

Het is voor jongeren bijna onmogelijk geworden om aan een geschikte woning te komen, temeer omdat starters geen overwaarde meenemen van een vorige woning. Sinds 1 januari heeft de overheid de overdrachtsbelasting voor starters geschrapt. Deze maatregel zou starters een betere kans moeten geven. Dit is een mooi gebaar, maar door de prijsstijging van bijna 18% lijkt de kans voor jongeren niet echt groter te worden. Het eerste kwartaal van 2021 laat dan wel een kleine impuls zien aan verkopen aan kopers tot en met 35 jaar, maar het is onzeker of dit op langere termijn werkelijk verschil zal maken voor starters.