Eindeloze vergezichten en duivels dichtbij - Grote Kerk maakt zich op voor 'Klim naar de hemel'

  Nieuws
De Grote Kerk maakt zich op voor 'Klim naar de hemel' (Impressie: aangeleverd)
De Grote Kerk maakt zich op voor 'Klim naar de hemel' (Impressie: aangeleverd) (rodi.nl)

ALKMAAR - Wie geen hoogtevrees heeft, kan straks de Grote Kerk beklimmen. Maandag start de bouw van een grote steigertrap die bezoekers vanaf mei naar een bordes op zo’n twintig meter hoogte brengt. Vervolgens kun je door een raam van de kerk lopen waar je van heel dichtbij de duivels en demonen in gewelfschildering 'Het laatste oordeel' kunt zien. Wie de 'Klim naar de hemel' wil maken voor eindeloze vergezichten, kan via trappen naar een hoogte van veertig meter klimmen.


'Gaat het project nog door?' was de meest gestelde vraag die Peter Blaauboer de laatste weken hoorde. De directeur van theater De Vest was donderdagochtend tijdens de presentatie van het project heel tevreden dat het uiteindelijk haalbaar bleek. "Het was spannend, want we hebben te maken met een rijksmonument, de veiligheid van alle duizenden bezoekers die straks omhoog klimmen én het financiële plaatje moest rondkomen."

STERA


Het project kost zo'n zes ton en een groot deel wordt door het entreegeld opgehaald, maar financiële hulp was nodig om echt te starten. Die hulp kwam van ondernemers die via STERA (Stichting Top Events Regio Alkmaar) de stad willen promoten met grootschalige cultuur- en sportevents. De organisatie rekent op 50.000 tot 100.000 bezoekers. Deze aantallen zijn onder meer gebaseerd op Den Bosch, waar vorig jaar een vergelijkbaar project was en bezoekers de Sint Jan konden beklimmen. Dagelijks zijn zo'n veertien vrijwilligers aanwezig om het publiek te begeleiden.

Kaarten


'Klim naar de hemel' is van 1 mei tot en met 31 juli open voor publiek. De klim is dagelijks geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur. Per uur kunnen maximaal 150 mensen de Klim ondernemen. De capaciteit is beperkt. Wie nu reserveert krijgt een speciaal ‘vroege vogel’-tarief van € 7,50, geldig voor volwassenen in de maand mei. Voor kinderen tot en met vijf jaar geldt de gehele periode een tarief van € 1,-. Via www.klimnaardehemel.nl kunnen kaarten besteld worden.

Meer berichten