Catwalk vol adembenemende kostuums - Wearable Art Awards Holland in Grote Kerk

  Nieuws
onderschrift
onderschrift (rodi.nl)

ALKMAAR - Wearable Art, ofwel draagbare kunst. Een kostuum met vleugels bestaande uit tweeduizend plastic flesjes of een innovatieve jurk vol veertjes die bewegen via sensoren. De kostuums die het publiek vrijdag 30 en zaterdag 31 maart op een catwalk in de Grote Kerk ziet, zijn ware kunststukjes. Dertig modellen presenteren de kostuums van designers/kunstenaars die uit de hele wereld zijn ingevlogen. De zaterdagavondvoorstelling - waar de mooiste kostuums een award krijgen - wordt gepresenteerd door tv-presentator Valerio Zeno.


Het is niet voor het eerst dat de Wearable Art Awards Holland (WAAH) in Alkmaar plaatsvindt. In 2016 werd de eerste show meteen een groot succes. "Het was toen van tevoren lastig uitleggen wat de avond precies inhield, omdat de voorstelling nieuw was", zegt Martijn Wokke, die het project samen met Sandra van der Wiel verzorgt. "De reacties waren erg positief, ook mannen en kinderen waren onder de indruk. Nu wordt het weer een spectaculaire voorstelling met heel speciale kostuums, onder meer ontworpen door studenten van het SUMMA Fashion college uit Eindhoven. Een aantal stukken is van zo'n hoog niveau dat ze zelfs een plaatsje in de show krijgen. De show is onderdeel van 500 jaar Grote Kerk en dat vertaalt zich met diverse historische iconen op het podium."

Beginnende designers


Sandra: "Het wordt een avond vol entertainment met dans en muziek. Na afloop is er een afterparty en na de shows zijn de winnende kostuums en andere wearable art-creaties nog enkele weken in de kerk te zien tijdens een speciale expositie. WAAH is echt een platform voor beginnende designers op het gebied van mode en kunst. Het project is geïnspireerd op WOW (World Of WearableArt) in Nieuw Zeeland, een groots kunstspektakel in Wellington dat jaarlijks plaatsvindt en ruim 55.000 bezoekers trekt."

Jury


De jury - die zaterdagavond de drie winnende kostuums kiest - bestaat uit modeontwerper Michael Barnaart van Bergen, Alkmaarse sieraadontwerper Marc de Lange, conceptueel designer Iris de Vries en Alkmaarse wethouder cultuur Anjo van de Ven. Ook het publiek kan tijdens beide shows via de eigen smartphone stemmen op hun favoriete kostuum voor de publiekprijs. Er is onder meer een Sustainability Award, waarbij het kostuum voor minimaal 85% uit gerecycled materiaal bestaat. De Say Cheese Award beloont de designer met het kostuum dat het beste de ‘geest’ van Alkmaar uitstraalt.

Toekomst

Ook de tweede editie van WAAH lijkt een succes te worden, want na een uitverkochte zaterdagavond loopt ook de kaartverkoop voor de vrijdag goed. "Het project wordt op de voet gevolgd door internationale designers, dat zien we terug op sociale media", vervolgt Martijn. "Onze gasten komen dan ook overal vandaan. Niet alleen uit alle windstreken in Nederland, maar zelfs uit het buitenland. Het is een mooi project om aan te werken. Daarom willen we er graag een tweejaarlijks terugkerend evenement van maken."
Kijk voor meer informatie en tickets op www.waah.nl.

Meer berichten