'Prachtige locatie in het groen' - Alkmaar Culinair Plaza verhuist naar Alkmaarderhout

  Nieuws
Na 26 jaar neemt Alkmaar Culinair Plaza afscheid van het Waagplein. (Foto: Ed van de Pol)
Na 26 jaar neemt Alkmaar Culinair Plaza afscheid van het Waagplein. (Foto: Ed van de Pol) (rodi.nl)

ALKMAAR - Tot ziens Waagplein, hallo Alkmaarderhout. Alkmaar Culinair Plaza (ACP) neemt na 26 jaar afscheid van het centrum van de stad en verhuist naar het groen van de Alkmaarderhout. "De Hout is óók een prachtige locatie, midden in het groen. Op deze nieuwe plek gaan we er in het weekend van 31 augustus, 1 en 2 september weer een ouderwets culinair festijn van maken", zegt Marco Kramer van Junior Kamer Alkmaar, de organisatie van Culinair Plaza.


Door het verlengen van de kaasmarkt tot eind september, stond Culinair Plaza - dat traditiegetrouw het tweede weekend in september plaatsvindt - op losse schroeven. Vorig jaar werd door de kaasdragers een uitzondering gemaakt voor het driedaagse festijn, maar dat zat er dit jaar niet in waardoor een nieuwe locatie onvermijdelijk was.

Alternatieve locaties


"We onderzoeken al twee jaar alternatieve locaties waarbij het Victoriepark, de Grote Kerk, Canadaplein en het terrein voor Ringers de revue passeerden", vervolgt Kramer. "Deze plekken leken interessant, maar bij nader onderzoek bleek toch dat er teveel haken en ogen aan zaten. Zo is het Victoriepark logistiek ongeschikt en moet de fietsenstalling bij het Canadaplein toegankelijk blijven. Het Ringersterrein was ook lastig, omdat we voor ondernemers de nodige overlast veroorzaken. Zo kwamen we - samen met de gemeente - op de Alkmaarderhout, een terrein waar nu ook al evenementen plaatsvinden. Natuurlijk vinden we het jammer om onze vertrouwde plek midden in de stad te verlaten, maar we zijn ervan overtuigd dat we in dit oude park weer iets moois kunnen neerzetten."

Meer ruimte


Het terrein in de Hout wordt voorzien van vlonders en krijgt een grote tent, die ongeveer de helft van de ruimte beslaat. Volgens Kramer krijgen bezoekers meer ruimte dan op het Waagplein. "Het is een van de voordelen van deze locatie. Verder kunnen we meer een picknicksfeertje creëren en zouden we op culinair vlak bijvoorbeeld meer met barbecues kunnen doen. Natuurlijk zullen we het stadse van het Waagplein missen, maar zo'n binnenstedelijk gebied heeft ook nadelen, zoals geluidsoverlast. Deze nieuwe plek biedt dus nieuwe kansen en daar hebben we veel zin in. Ik verwacht dat het grootste deel van onze bezoekers op de fiets of lopend komt. We zorgen voor een fietsenstalling bij het terrein en wie met de auto komt, kan in de Singelgarage terecht. Nu maar hopen op prachtig weer, dan is zo'n groene plek als de Hout natuurlijk fantastisch!" Het ACP is al 26 jaar een evenement dat geld inzamelt voor regionale goede doelen en inmiddels is er al ruim een miljoen euro uitgekeerd. Meer informatie op www.alkmaarculinairplaza.nl.

Meer berichten