De verrijzenis van Roselyntje

  Nieuws

ALKMAAR - De verrijzenis van Roselyntje van auteur Jan Hopman wordt woensdag 25 april om 16.00 uur gepresenteerd in het Regionaal Archief in Alkmaar.
In de collectie van het Regionaal Archief Alkmaar bevindt zich een raadselachtig boekwerkje uit 1763 waarvan de namen van de schrijver en uitgever ontbreken. Op het eerste oog gaat het om verzonnen misdaadroman, een genre dat in de tijd van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden nogal geliefd was. Maar als uit het oude Alkmaarse gemeentearchief blijkt dat de hoofdpersoon Wynandt Josephus Rochel alias het Keulse Roselyntje wel degelijk heeft bestaan en de auteur goed is ingevoerd in de namen van personen en straten van deze stad, wordt het ineens een ander verhaal. Hoe komt het dat hij voor zijn misdaden nooit op het schavot belandde? Om die vraag te beantwoorden, ging oud-journalist Jan Hopman uit Warmenhuizen in zijn boek ‘De verrijzenis van Roselyntje’ (hoe het kwaad in de mens ontsnapte aan de galg) terug naar de dagen van de republiek.
Waar het verhaal eindigt, zocht Hopman op eigen wijze verder. Zo kreeg een bestaande geschiedenis een fictief vervolg van een spannend gehalte. Waarbij goed en kwaad in de mens elkaar naar het leven staan en de perfecte moord alle sporen uitwist. ‘De verrijzenis van Roselyntje’, Jan Hopman, 18,50 (ISBN 9789402244588)

Meer berichten