'Snel op zes nul en dan twee bussen parkeren' - Duizenden AZ-fans op weg naar De Kuip

Nieuws
'Snel op zes nul en dan twee bussen parkeren'Duizenden AZ-fans op weg naar De Kuip
'Snel op zes nul en dan twee bussen parkeren'Duizenden AZ-fans op weg naar De Kuip rodi.nl

ALKMAAR - Wie over tien jaar nog precies weet wat hij zondag 22 april 2018 deed, was waarschijnlijk getuige van een historisch voetbalavondje in Rotterdam. Die begon voor veel AZ-fans bij het AFAS-stadion waar honderden bussen vanaf het middaguur duizenden fans naar de Kuip brachten voor de bekerfinale tegen Feyenoord. Hoewel de fanatieke AZ-fan Pieter Visscher een lastig avondje verwacht, heeft hij het ideale wedstrijdscenario al in zijn hoofd.


"Vlak voor rust snel op zes nul komen, direct na de thee twee bussen parkeren en vervolgens met man en macht verdedigen", zegt Pieter lachend, een paar dagen voor zondag 22 april. Die dag begint volgens de Alkmaarder met 'nerveus wakker worden'.

Kuipvrees


"Zo gaat dat, net als altijd voor belangrijke wedstrijden. We reizen met zes vrienden naar Rotterdam, waar ik reken op een moeilijke wedstrijd. Van Persie is aan zijn tweede jeugd begonnen, zie Berghuis maar eens af te stoppen en Jørgensen kopt nagenoeg elke voorzet raak. Hopelijk kan Ron Vlaar daar wat tegen doen. Bovendien speelt er nog iets hè... Kuipvrees. Dat zagen we tijdens de competitiewedstrijd wel. Jongens als Til en Koopmeiners hadden daar zichtbaar last van. Gelukkig spelen we officieel thuis, dus in eigen tenue...een psychologisch voordeel! Nog een voordeel? Scheidsrechter Björn Kuipers fluit de wedstrijd, de beste scheidsrechter van Nederland, een topper."

Verenigde Staten


Robin Boer verhuisde in 2000 naar de Verenigde Staten waar hij trouwde en zich settelde in de staat Ohio, dertig kilometer ten zuiden van Cleveland. Speciaal voor de bekerfinale vliegt hij naar Nederland. "Ik ben altijd AZ-fan geweest en volg de wedstrijden nu vooral via internet, want de meeste potjes worden niet live uitgezonden. Wedstrijden tegen Ajax of PSV zijn soms wel te zien via een Mexicaanse zender. Toen ik Nederland verliet was Peter Wijker mijn favoriete spelers; nu is dat Guus Til. De laatste keer dat ik in Nederland was, is elf jaar geleden. Mede dankzij hulp van vrienden, kan ik nu de wedstrijd bekijken en daar heb ik ontzettend veel zin in! Ik reken natuurlijk op een overwinning. Winst na penalty's zou fantastisch zijn, maar ik teken ook voor een 4-2 zege binnen de reguliere speeltijd hoor, no problem!"


Honderdste bekerfinale


AZ speelt zondag (18:00 uur) in De Kuip de Bekerfinale tegen Feyenoord de honderdste bekerfinale. De Alkmaarders spelen dan voor de zevende keer om de Dennenappel. Vier van de zes eerder gespeelde finales wonnen de Alkmaarders. AZ speelde drie keer een Bekerfinale in De Kuip: De eerste (2007) verloren de Alkmaarders na strafschoppen van Ajax. In 2013 won AZ met 2-1 won van PSV en vorig jaar werd met 2-0 verloren van Vitesse. De KNVB Beker werd vier keer mee naar Alkmaar genomen. Daarmee is AZ, buiten de traditionele top-3, de meest succesvolle club in het bekertoernooi.