Station Alkmaar Noord op de schop

  Nieuws
Zo ziet het vernieuwde station Noord er in 2021 uit. (Impressie: architect VenhoevenCS)
Zo ziet het vernieuwde station Noord er in 2021 uit. (Impressie: architect VenhoevenCS) (rodi.nl)

ALKMAAR - Het verouderde station Alkmaar Noord gaat op de schop. Het huidige stationsgebouw en de tunnel onder het spoor zijn verouderd en voldoen niet aan de toegankelijkheidseisen voor mindervalide reizigers. Het station krijgt royale perronoverkappingen met dezelfde uitstraling als de traverse van het hoofdstation van Alkmaar. De nieuwe glazen liften komen straks uit in de vernieuwde tunnel. Zij bieden toegang tot de perrons voor mindervalide reizigers.


Station Alkmaar Noord is één van de dertien openbaar vervoerknooppunten aan de Zaancorridor, de hoogwaardige vervoersverbinding tussen Amsterdam en Heerhugowaard. De gemeente ziet de vernieuwing van het station als een kans om het stationsgebied aantrekkelijker en dynamischer maken. Naast de verbetering van het stationsgebouw zelf, kijkt de gemeente of de omgeving van het station als verblijfsgebied en entreepunt van de wijk aantrekkelijker kan worden gemaakt. Ook wordt onderzocht hoe de Pfunctie beter kan.

NS en ProRail zijn nog in overleg over het definitieve ontwerp. De gemeente draagt 500.000 euro bij, waarvan 200.000 euro subsidie wordt aangevraagd bij de provincie. Als de gemeenteraad instemt met het voorstel van het college wordt er een projectovereenkomst opgesteld tussen de gemeente, ProRail en NS. De planning is dat het vernieuwde station in 2021 wordt opgeleverd.

Meer berichten