'We gaan het samen doen' - Linde Dirks deelnemer sponsorrun 'Rennen tegen kanker'

  Nieuws
Familie Dirks uit Beverwijk. (Foto: aangeleverd)
Familie Dirks uit Beverwijk. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

BEVERWIJK/ALKMAAR - Frank Dirks is 52 als hij totaal onverwachts geconfronteerd wordt met kanker. Dochter Linde Dirks (toen 15 jaar) besluit om mee te doen aan de sponsorrun van KWF en daar zoveel mogelijk mensen voor op de been te krijgen. Het team telt inmiddels 69 deelnemers en is daarmee het allergrootste team. Hun motto: Samen voor Frank. Rennen tegen kanker, de sponsorrun van KWF Kankerbestrijding, vindt plaats op 29 mei in Alkmaar tijdens de live tv-show Nederland staat op tegen kanker.


Linde en haar moeder Inge (51) vertellen openhartig over de ziekte van Frank en hoe ze ermee omgaan als familie. Op dit moment doen Linde en haar tweelingbroer (16) eindexamen, studeert oudere zus Yentl (20) aan de HvA en werkt moeder Inge in de IT. Vader Frank heeft een bedrijf aan huis dat handelt in kweekvissen die hij importeert uit Spanje en Turkije. Op het eerste gezicht een gewoon gezin in Beverwijk. Behalve dat Frank kanker heeft. Begin november 2017 kreeg hij de diagnose.

Mokerslag


Inge vertelt: "Uit het niets voelt Frank zich opeens niet zo lekker. Omdat vrienden van hem jaarlijks hun bloed laten checken bij de huisarts, heeft hij dat ook laten doen. Uit het bloedonderzoek bleek dat het foute boel was. Een darmtumor met uitzaaiingen naar buikvlies en lever. Het kwam echt als een mokerslag bij ons binnen. De eerste chemo’s in het AVL brengen een allergische reactie met zich mee. Daarom wordt voor een ander soort chemo gekozen die wel heftiger is dan de eerste keer. Hij voelt zich nu wel redelijk, maar het is maar afwachten hoe het uitpakt."

Pappa


Linde surft op de website van KWF en leest over de sponsorrun Rennen tegen kanker. "Dat wil ik wel doen voor pappa", zegt Linde tegen haar moeder als ze in de auto zitten. Samen met oudere zus Yentl stuurt ze een berichtje naar de hele familie en vriendenkring. "Heel veel mensen zeiden gelijk dat ze mee zouden doen. De dochter van onze beste vrienden was de eerste die zich aanmeldde.’ Inmiddels telt de groep 56 mensen, waaronder Linde en Inge zelf, broer Bobbie, zus Yentl, oom Rob, nicht Sara, twee zussen van Frank met kinderen. Daarna gaat het snel. De groep blijft zich uitbreiden en zelfs vrouwen uit de kookclub van Inge en teamleden van de hockeyteams van de meiden sluiten zich aan. Op een gegeven moment zeiden we: we moeten een naam voor het team bedenken. Samen voor Frank. Dat is het geworden, want we kunnen het niet alleen. We doen het stap voor stap, met elkaar."

Meer berichten