'Supertrots dat iedereen geslaagd is' - Statushouders aan de slag via leer-werktraject

Nieuws
De twaalf VAK=Fit-geslaagden uit de HAL-regio. (Foto: aangeleverd)
De twaalf VAK=Fit-geslaagden uit de HAL-regio. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

ALKMAAR - Twaalf statushouders die aan de eerste Vak=Fit opleiding deelnamen ontvingen 8 juni hun certificaat en hebben inmiddels allemaal een leer-werk-baan. Ze gaan aan de slag in de elektro- en installatietechniek, waar een tekort aan personeel is. De deelnemende statushouders zijn geselecteerd door Halte Werk, de instantie die de gemeentelijke uitkeringen verzorgt.

De opleiding VAK=Fit startte eind januari in Alkmaar. Daar kregen twaalf deelnemers theorie- en praktijklessen. VAK=Fit is een aanbieder van opleidingen voor mensen die langdurig geen werk meer hebben. Alle deelnemers aan het traject hebben nu een baangarantie. Tegelijkertijd gaan ze nog een dag naar school voor de theorie. Jos Beemsterboer, één van de initiatiefnemers: “Ik ben supertrots. Iedereen is geslaagd. Wij zoeken altijd net zo lang door naar een baan tot de deelnemer uitgeschreven is bij de gemeentelijke uitkering."

Krapteberoepen

Vorig jaar startte de eerste opleiding in Schagen. Ze hebben in totaal tachtig procent van hun deelnemers aan werk en daarmee uit de uitkering geholpen. Voor de HAL-gemeenten is dat zelfs honderd procent. Halte Werk, UWV en COA dragen kandidaten aan die, na een intake bij VAK=Fit, in een groep geplaatst worden. Beemsterboer: “Wij leiden mensen op voor 'krapteberoepen'. Dat zijn beroepen waar nu en in de toekomst veel vacatures voor te vinden zijn. De keuze voor elektro- en installatietechniek die we samen met de HAL-gemeenten hebben gemaakt, blijkt met dit resultaat de juiste.”

Bedrijven uit regio

De goede resultaten worden behaald door een speciale aanpak. “Wij leiden op naar werk én werken samen met bedrijven uit de regio”, aldus Jos Beemsterboer. "VAK=Fit maakt afspraken met werkgevers over een minimale baangarantie van zes maanden. Korte stages kunnen een onderdeel van de opleiding zijn. Zo komen werkgevers al tijdens de opleiding in contact met de deelnemers."

Vertrouwen ontwikkelen

Naast theorie- en praktijklessen over elektrotechniek, installatietechniek en veiligheid besteedt de opleiding veel aandacht aan coaching en begeleiding. Houding en gedrag zijn voor werkgevers van essentieel belang. Thema’s als op tijd komen, communicatie, samenwerken en respect hebben voor elkaar komen dan ook aan steeds aan bod. Vertrouwen ontwikkelen bij de deelnemers is net zo belangrijk. Beemsterboer licht toe: “Onze opleiders hebben niet alleen inhoudelijke vakkennis op het gebied van onderwijs en de techniek, maar ook veel ervaring met deze doelgroep.”

De twaalf VAK=Fit-geslaagden uit de HAL-regio. (Foto: aangeleverd)