'Er is nog zó veel schaamte' - Stichting Helpende Hand in actie voor mensen in financiële nood
  Nieuws

<p>'Er is nog z&oacute; veel schaamte'<br /><span class="chapeau">Stichting Helpende Hand in actie voor mensen in financi&euml;le nood</spa
<p>'Er is nog z&oacute; veel schaamte'<br /><span class="chapeau">Stichting Helpende Hand in actie voor mensen in financi&euml;le nood</spa (rodi.nl)

HEERHUGOWAARD/ALKMAAR - Elke woensdagmiddag is het een drukte van jewelste bij de woningen van Fred de Rooij in Heerhugowaard en Herman van der Meer in Alkmaar. Dan worden namelijk het ingezamelde voedsel en producten uitgedeeld aan de leden van Stichting Helpende Hand. De organisatie - die volledig op vrijwilligers draait - komt in actie voor mensen die - bijvoorbeeld door een financiële crisis of echtscheiding - in de problemen zijn geraakt. Stichting Helpende Hand is altijd op zoek naar voedselproducten en goederen.


"Wie in aanmerking wil komen voor de voedselbank moet aan strenge regels voldoen en zijn financiële situatie op tafel leggen. Zelfs als je slechts een paar euro meer verdient dan de ondergrens krijg je geen hulp. Zo ver gaan wij niet", legt Fred de Rooij uit. Acht jaar geleden richtte hij Helpende Hand op; twee jaar geleden werd de organisatie een stichting. "Ik zat zelf in financiële nood en had geen leefgeld. Via mijn netwerk kwam ik toch aan producten om te overleven. Iedereen had wel wat in zijn kast over en zo ontstond het idee om anderen te helpen."

Immens groot


Lang niet iedereen wil toegeven hulp nodig te hebben, weet Ramona van der Meer van Helpende Hand. "De drempel voor hulp vragen is immens groot. Er is nog zó veel schaamte. Je kunt het ook lang niet altijd aan de buitenkant zien. Zo kwam ik bij mensen met een keurig huis en dito tuin. Eenmaal binnen stonden er alleen twee krukjes en een tafeltje. Ze hadden alles, maar dan ook alles verkocht om eten te kunnen kopen. Zelfs de vloerbedekking was van de hand gedaan. De problemen kunnen ontstaan door een scheiding, ziekte, faillissement of simpelweg niet om kunnen gaan met geld. De verhalen zijn heel verschillend, maar verbinden de hulpbehoevenden wel. Daar willen we in de toekomst nog iets mee doen, bijvoorbeeld middagen waar onze leden elkaar kunnen ontmoeten en verhalen kunnen uitwisselen."

Tweede baan


Zowel Fred als Ramona doen hun werk voor de stichting naast hun betaalde banen. Ramona werkt in de zorg en Fred is fulltime vrachtwagenchauffeur. Fred: "Ik maak weken van zeventig uur, maar het werk voor de stichting is een soort tweede baan. Zo veel tijd gaat erin zitten. Maar dat doe ik graag, want ik hou van helpen." Ramona bevestigt: "Het klinkt gek, maar helpen werkt verslavend. Een van de mooiste verhalen die me is bijgebleven gaat over een vrouw die vlak voor kerst nog een paar dagen te leven had. Ze wilde heel graag een waardig slot van haar leven, maar had helemaal geen geld om iets bijzonders van de kerstdagen te maken. Mijn vader heeft vervolgens een super kerstpakket XL gemaakt met luxe ontbijt, lunch en een volledige gourmetset, inclusief lekkernijen en sauzen. Twee dagen na kerst was ze overleden, maar het werd haar meest memorabele kerst. Ik krijg nog steeds kippenvel van dit verhaal."
Voedsel, kleding, speelgoed of huisraad over? Neem contact op met de Helpende Hand via www.sthelpendehand.eu of via de Facebookpagina van de stichting. Wie zelf hulp nodig heeft kan zich aanmelden als lid. Helpende Hand is bovendien nog op zoek naar een vrijwilliger die in Heiloo een uitgiftepunt wil starten. Belangstellenden kunnen zich via dezelfde contactgegevens melden.

Meer berichten