'Stenen eruit, groen erin!` - Wedstrijd Groene buurt Kampioen van start

  Nieuws
Groen bewonersinitiatief aan de Otellostraat in de Daalmeer. (Foto: Fotostudio Wick Natzijl)
Groen bewonersinitiatief aan de Otellostraat in de Daalmeer. (Foto: Fotostudio Wick Natzijl) (rodi.nl)

ALKMAAR - Voor het tweede jaar houdt de gemeente de wedstrijd Groene buurt Kampioen. Ideeën om straten, buurten of dorpen te versieren zijn welkom. Inwoners kunnen hun groenidee indienen en zo meedoen aan de wedstrijd. De beste ideeën onder het motto Stenen eruit, groen erin, winnen en worden gerealiseerd.


De wedstrijd moet een groene impuls aan straten en buurten geven. Wie meedoet maakt kans om Groene Buurt Kampioen van Alkmaar te worden en wint daarmee uitvoering van het groene idee. Enkele voorbeelden zijn het samen aanleggen van geveltuinen, groen inrichten van een stenige plek in een straat of buurt of boomspiegels in de straat vergroten en beplanten. Bewoners kunnen zo vierkante meters verharding omzette in vierkante meters groen.

Regenwater


Groen is aantrekkelijk, goed voor de gezondheid, voor de biodiversiteit (planten en dieren) en kan ruimte zijn voor ontmoeten. Groene ruimte werkt ook positief om de effecten van de huidige klimaatverandering op te vangen. Regenwater zakt niet weg in verharding, maar kan wel in groenvakken in de bodem zakken. Groen brengt bovendien verkoeling op hete dagen. Ook de afgelopen maand merkten we dit. Het benutten van kansen voor vergroening van buurten is waardevol. Wethouder Groen Christian Braak: "Ik ben heel blij dat we voor het tweede jaar deze wedstrijd uitschrijven. Iedereen die voor zijn buurt of straat een goed groen idee heeft, roep ik op om mee te doen. Dit is echt een unieke kans om aan de slag te gaan met elkaar. Stenen eruit, groen erin!"

Meedoen


Een groen idee indienen kan tot uiterlijk 20 augustus. Daarna worden de ingediende ideeën beoordeeld. Na de zomervakantie, in september, wordt de Groene Buurtkampioenen bekendgemaakt. In overleg met de winnaars worden hun ideeën dan vanaf 23 september (Nationale Burendag) daadwerkelijk uitgevoerd. Plannen kunnen ingediend worden via de Facebookpagina van de gemeente.

Meer berichten