Hergebruik van monumentale kerken

  Nieuws
Hergebruik van monumentale kerken. (Foto: aangeleverd)
Hergebruik van monumentale kerken. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

ALKMAAR - 'Kerk van morgen'. Dat is de titel van fototentoonstelling over het hergebruik van monumentale kerken die net als de Grote Kerk van Alkmaar hun kerkelijke functie hebben verloren. Ook zijn er lezingen en muziek. Het programma wordt vrijdag 3 augustus om 16.00 uur geopend in de Grote Kerk van Alkmaar.

De tentoonstelling laat twintig voorbeelden zien van kerken met een nieuw gebruik. Daarvan zijn er tien ingericht voor multifunctioneel gebruik, zoals exposities, evenementen, prijsuitreikingen, muziekuitvoeringen of beurzen. Bij tien andere kerken is gekozen voor een geheel nieuwe functie, zoals boekwinkel, hotel of wonen. Daarmee belicht de tentoonstelling een actueel en landelijk thema want veel kerken in Nederland verliezen in de komende jaren hun functie. Voor de meeste van deze kerkgebouwen is het vinden van een nieuwe functie een noodzaak zijn om te overleven.
Daarnaast laat de tentoonstelling iets zien van het multifunctionele gebruik van de Grote Kerk van Alkmaar. Enkele van de partijen die de afgelopen jaren in de Grote Kerk aanwezig waren voor een specifieke manifestatie, presenteren in de nissen van de kerk de resultaten van hun evenement. De 'Kerk van morgen' wordt georganiseerd door Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA).

Meer berichten