Woningmarkt schreeuwt om nieuwbouw

  Nieuws
De woningmarkt schreeuwt om nieuwbouwwoningen. (Foto: archief Rodi Media)
De woningmarkt schreeuwt om nieuwbouwwoningen. (Foto: archief Rodi Media) (rodi.nl)

ALKMAAR - De woningmarkt schreeuwt om nieuwbouwwoningen. Dat staat in het rapport van woningmarktanalyse tweede kwartaal van Van de Leygraaf. Volgens het rapport zet de trend op de woningmarkt door: dalende transactieaantallen door een te laag aanbod, grote prijsstijgingen en te weinig nieuwbouwom aan de groeiende vraag te voldoen.


De woningmarkt in regio Noord-Kennemerland is krap en hiervan is de consument de dupe, vooral de starters. De enige oplossing is een versnelling en een verhoging in het aantal nieuwbouwprojecten, alleen ligt het aantal nieuwbouwprojecten achter op schema om de hoge woningdruk op te vangen. Daarnaast wordt de verduurzaming van bestaande woningen steeds belangrijker, dat gaat veel starters en mensen met een kleine beurs hard raken. Een verstandig, consequent beleid en een stevige inzet van marktpartijen zoals bouwers, projectontwikkelaars en makelaars zijn nodig om de woningmarkt en de energietransitie in de gebouwde omgeving succesvol in te richten.

Minder woningen


Er zijn in het tweede kwartaal van dit jaar 177 minder woningen verkocht dat een jaar eerder, dit zijn 22,5% minder woningen. In totaal zijn er 609 woningen verkocht. Dit is al het vierde achtereenvolgende kwartaal dat het aantal woningverkopen daalt. De transactieprijs is in het afgelopen kwartaal gestegen tot een recordniveau van €298.000,-. Vergeleken met 2017, waarin de transactieprijs lag op €266.000,-, is er sprake van een stijging van 12%. De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 30 dagen, 20 dagen minder dan een jaar geleden. Het verschil tussen de oorspronkelijke vraagprijs en transactieprijs is gedaald tot 0,2%. Ruim 37% van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. Het woningaanbod is in een jaar tijd met ruim 37% gedaald. Er stonden het afgelopen kwartaal 655 woningen te koop in Noord-Kennemerland, vorig jaar waren dit er 1.046.
De vraagprijs van de gemiddeld in aanbod staande woning komt in het 2e kwartaal uit op €476.000,-. De vraagprijzen liggen 20,4%hoger dan een jaar geleden.

Meer berichten