'Ik neem het stokje graag over' - Genomineerde 'Leraar van het jaar' strijdt voor voortbestaan verkiezing
Nieuws
Begin juli werd de Alkmaarse Esther Wokke nog verrast met taart omdat ze een van de veertig genomineerde leraren was voor de verkiezing 'Leraar van het jaar 2018'. (Foto: aangeleverd)
Begin juli werd de Alkmaarse Esther Wokke nog verrast met taart omdat ze een van de veertig genomineerde leraren was voor de verkiezing 'Leraar van het jaar 2018'. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

ALKMAAR - Begin juli werd de Alkmaarse Esther Wokke nog verrast met taart omdat ze een van de veertig genomineerde leraren was voor de verkiezing 'Leraar van het jaar 2018'. Tegelijk met de taart kwam ook het nieuws dat de verkiezing niet wordt voorgezet. De verkiezing is een activiteit van de Onderwijscoöperatie en deze organisatie wordt per 1 januari 2019 opgeheven. Esther - docent speciaal onderwijs op Alkmaarse school de Spinaker - gaat er alles aan doen om de verkiezing voort te zetten.



"Het is zo ontzettend jammer dat ze ermee stoppen, want het is zo'n waardering voor ons vak", zegt Esther. "Ik neem het stokje graag over en heb daarom contact gezocht met de organisatie. Door de vakantieperiode weet ik waarschijnlijk pas in september of dat lukt."
Of de verkiezing wel of niet doorgaat, blij met haar nominatie is ze zeker. "Waarschijnlijk heeft een leerling mij genomineerd en dat vind ik heel gaaf. Ik geef nu een aantal jaar omgangskunde aan kinderen(jongeren van 12 tot 16 jaar) met gedrags- en leerproblemen. De omgangskundelessen maak ik zelf. In mijn communicatie ben ik heel direct en duidelijk; afspraak is afspraak. Dat slaat aan bij de jongeren. Ik luister écht naar ze en hou ze geregeld een spiegel voor waarbij ik vraag waarom ze doen zoals ze doen. Het zijn jongeren die vaak te horen krijgen wat ze niet kunnen of welk vervelend gedrag ze vertonen. Maar vaak willen ze dat gedrag zelf ook niet laten zien, alleen hebben ze daarbij wat hulp nodig en die kan ik ze geven. Door goed met ze te praten bouw je ook echt een vertrouwensrelatie op en daarmee kom je verder. Deze jongeren moeten hun zelfvertrouwen terug zien te krijgen, pas dan zie je groeien."

Bezinepomp


Esther had tot een aantal jaar geleden geen onderwijs- of zorgachtergrond. "Ik heb een cios-sportachtergrond en runde tot zes jaar geleden samen met mijn ouders een benzinestation. Maar na drie overvallen was ik er klaar mee; dat maakt je een ander mens. Ik wilde een nieuwe weg inslaan en via via kwam ik in contact met de directeur van De Polsstok (inmiddels De Focus), een school voor praktijkonderwijs waar ik als coach aan de slag ging. Wat slechts twee maanden zou duren, werd twee jaar en zo rolde ik in het vak. Inmiddels ben ik gecertificeerd docent en werk ik bij de Spinaker, een middelbare school voor speciaal onderwijs."

Kippenvel


Volgend jaar start Esther met een inloopspreekuur voor jongeren en ouders van de jongeren. "Vaak hebben docenten geen tijd voor dit soort gesprekken, maar de verbindingen tussen de jongere, docent en ouders is van groot belang. Valt één van de schakels weg, dan zie je dat het in elkaar stort. We moeten goed met elkaar blijven communiceren om de weg naar boven te vinden. Het is gewoon een prachtig vak, want deze jongeren op weg helpen is het mooiste wat er is. Laatst kwam een van deze jongeren vol trots laten zien dat hij zijn diploma gehaald heeft. Daar krijg ik dus echt kippenvel van!"