Portugese zangkunst op Alkmaarse bodem - Daisy Correia laat haar fadohart spreken tijdens Lindegrachtconcert
  Nieuws

Daisy Correia zingt de fado op eigen wijze. (Foto: DaisyCorreia.com)
Daisy Correia zingt de fado op eigen wijze. (Foto: DaisyCorreia.com) (rodi.nl)

ALKMAAR – Daisy Correia (32) treedt dinsdag 14 augustus met haar band op tijdens het Lindegrachtconcert. De half-Portugese schone zingt de fado, het Portugese levenslied waarmee ze opgroeide en zowel in Nederland als Portugal bekend is geworden. "Ik start met een traditionele fado waarna ik overga naar een meer open, lichtere versie, op een manier hoe ik graag de fado wil overbrengen."

Daisy Correia is met een Portugese moeder en Nederlandse vader van huis uit tweetalig. Ze groeide op in Amsterdam. Als kind wist ze al dat ze zangeres zou worden. “Sinds m’n twaalfde jaar treed ik op”, weet Daisy nog. “Eerst met ballads, later met pop/soft rocknummers. Ik doorkruiste samen met moeder, die tevens mijn manager maar vooral mijn grootste fan is, Nederland om mee te doen aan talentenjachten. In 2008 besloot ik me te focussen op de fado.” In 2010 verscheen Daisy’s eerste album.
Daisy woont met haar gezin in Alkmaar, waar ook haar zangstudio Cantus is gevestigd. Daarnaast doceert ze op de muziekschool in Schagen, geeft ze zangworkshops en begeleidt ze scholen in muzikale projecten. In 2013 studeerde Daisy af als zangpedagoge aan het conservatorium. Regelmatig reist ze af naar Portugal om haar familie te bezoeken en op te treden. “De fado wordt door de Portugezen enorm beschermd, ze zijn kritisch als het om ‘hun’ levenslied gaat”, legt Daisy uit. “Ik mocht als kind alleen op bepaalde plekken optreden, werd gejureerd zonder dat er een prijs tegenover stond. ‘Laat maar zien dat je de fado hebt!’ kreeg ik dan te horen. Op m’n achttiende was ik zover.”


Juiste balans

Inmiddels is haar naam in één adem te noemen met de fado. Twee landen en twee talen komen in haar toerprogramma Balans in mijn fado tot uiting en ook haar meest recente album Hommage aan Amália Rodrigues – Uma Casa Portuguesa wordt goed ontvangen. “Het is het resultaat van een zoektocht naar mijn roots, naar wie ik mag zijn en hoe ik dat wil uitdragen”, vertelt ze gepassioneerd. “De fado is van origine volks, ik noem het wereldmuziek. Invloeden van mijn jeugd in de Bijlmer, waar ik ben opgegroeid en waar alle culturen samenkomen, zijn te horen in mijn muziek. Ik zocht naar de juiste balans in de traditionele fado’s en die van mezelf, die heb ik nu gevonden.”
Lindegrachtconcert

Daisy Correia laat dinsdag 14 augustus haar fadohart spreken op de ‘concertbrug’ bij Grand Café Het Gulden Vlies op de hoek Lindegracht/Koorstraat. Bij slechte weersvooruitzichten wordt uitgeweken naar de grote St. Laurenskerk. De toegang van het concert dat om 20.30 uur begint, is gratis. Het publiek kan een eigen stoel meebrengen of met een bootje aanleggen bij het podium. Zie voor meer informatie: Lindegrachtconcert.nl en DaisyCorreia.com

Meer berichten