Kinderen de baas tijdens laatste kaasmarkt - Educatief schoolproject over cultureel erfgoed eindigt op Waagple

  Nieuws
Kinderen de baas tijdens laatste kaasmarkt. (Foto: Els Velzeboer)
Kinderen de baas tijdens laatste kaasmarkt. (Foto: Els Velzeboer) (rodi.nl)

ALKMAAR - De typische kaasmarktingrediënten zijn nagenoeg hetzelfde, alleen een stuk kleiner. Zo zijn er onder meer kaasdragertjes, kaasmeisjes, handelaartjes en zelfs een kaasvadertje. Dat krijg je als kinderen van vijf tot twaalf jaar de baas worden over de 'grote-mensen-kaasmarkt’. Tijdens de kinderkaasmarkt op vrijdag 28 september wordt een educatief schoolproject - waarin ze les krijgen over cultureel erfgoed - afgesloten.


De wereldberoemde Alkmaarse kaasdragers bestaan dit jaar 425 jaar. Maar ook het Hollands Kaasmuseum viert een bescheiden jubileum: zij bestaan dit jaar 35 jaar. Het Kaasmuseum organiseert daarom een echte kinderkaasmarkt tijdens de laatste kaasmarkt van dit seizoen. Een markt waarbij kinderen zelf verkleed als kaasdragers de kazen wegen en op berries sjouwen, kazen keuren, wegen en verhandelen. Zelfs een boetgeldkist en schandbord ontbreken niet.

Leskisten


Het idee voor deze unieke, eenmalige kinderkaasmarkt is ontstaan in samenwerking met het jubilerende kaasdragersgilde en met Els Velzeboer die samen met John Velzeboer prachtige leskisten heeft ontwikkeld voor basisscholen. De leskisten zijn onderdeel van een project waarbij de kinderen van de groepen 1 tot en met 8 van de basisscholen een aantal weken op hun school aan de slag gaan, uitmondend in het spelen van een echte kaasmarkt. Een educatief project dat uitstekend past binnen het cultureel erfgoedonderwijs en dat de afgelopen jaren al door diverse basisscholen is uitgevoerd.

Eenmalige uitvoering


De 24 kinderen die de kinderkaasmarkt op het Waagplein gaan spelen, zijn leerlingen uit de groepen 1 tot en met 8 van basisschool DURV! Uit Huiswaard 2. Onder leiding van een enthousiaste juf Nienke hebben de leerlingen een aantal weken geoefend met de materialen uit de leskisten. Op vrijdagochtend 28 september zullen zij met enkele begeleiders per boot van de school naar de kaasmarkt vervoerd worden om het luiden van de kaasmarktbel bij te wonen en nog even af te kijken hoe de 'echte kaasdragers' het doen. Om 11.00 uur beginnen zij zelf met de eenmalige uitvoering van hun kinderkaasmarkt.
Meer informatie over de kaasmarktleskisten is te vinden op www.kaasmarktleskisten.nl. Educatieprojecten van het Hollands Kaasmuseum zijn te vinden op: www.kaasmuseum.nl.

Meer berichten