Wapperende haren dankzij bewonersinitiatief - Project 'Fietsen Alle Jaren' van start

  Nieuws
Project 'Fietsen Alle Jaren' van start. (Foto: Vincent de Vries)
Project 'Fietsen Alle Jaren' van start. (Foto: Vincent de Vries) (rodi.nl)

ALKMAAR - Zelf niet meer kunnen fietsen en toch genieten van een fris briesje en wapperende haren. Het kan sinds afgelopen vrijdag toen project 'Fietsen Alle Jaren' van start ging. Dankzij de trapondersteuning en de versnellingen van de riksja is het voor de fietser ook een leuk tochtje. De aftrap op het Belle van Zuylenplein werd verricht door wethouder Marcel van Zon, Fietsersbondvoorzitter Alkmaar Herman Jan Frieling en initiatiefneemster Marloes Schaap.
Het bewonersinitiatief werd omarmd, want met hulp van een enthousiaste groep van ruim twintig vrijwilligers kan het initiatief nu ook van start gaan. Dit werd mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de gemeente Alkmaar, de Rabobank, het Victoriefonds en de hulp van fietsenwinkel Theo Schilder.

Herinneringen

Initiatiefneemster Marloes Schaap: "Samen met één of twee passagiers gaan vrijwillige bestuurders in een riksja op stap, bijvoorbeeld langs plaatsen waar zij vroeger gewoond en gewerkt hebben. Onderweg delen de passagiers met elkaar en met de bestuurder hun herinneringen. Mensen kunnen zich aanmelden via fietsenallejarenalkmaar@gmail.com."

Succes

De riksja’s zijn in Denemarken - waar het idee vandaan komt - binnen een paar jaar een enorm succes geworden. Er rijden er inmiddels al zo’n 500 rond, bestuurd door duizenden enthousiaste vrijwilligers. En het effect op de oudere deelnemers is fantastisch: mensen die met bijna niemand meer praten, gaan dat weer doen; andere mensen die eenzaam en somber geworden zijn, komen weer vrolijk terug van hun fietstocht. Dat laatste geldt ook voor de vrijwilligers, voor wie de deelname zonder meer een verrijkende ervaring is. In Nederland is Alkmaar de 21e gemeente met dit initiatief en de eerste boven het Noordzeekanaal.
Meer weten? Kijk op www.fietsenallejaren.nl of mail fietsenallejarenalkmaar@gmail.com.

Meer berichten