Nick van der Velden senang op Bali - Oud-AZ-speler geniet van voetballen in Indonesië

Nieuws
Nick van der Velden voetbalt alweer twee seizoenen voor Bali United: ‘’Als wij winnen worden we na afloop massaal toegezongen.’’ (foto FC Bali United)
Nick van der Velden voetbalt alweer twee seizoenen voor Bali United: ‘’Als wij winnen worden we na afloop massaal toegezongen.’’ (foto FC Bali United) rodi.nl

BALI - De aankomst op het Indonesisch vakantie-eiland Bali is bijzonder hartelijk. De warme handdruk met Nick van der Velden, die alweer twee seizoenen uitkomt voor FC Bali United, komt prima binnen. De 36-jarige oud-speler van AZ zegt zelf er 'senang' te zijn. ''Ik voel me hier als een vis in het water. Kijk eens om je heen hoe geweldig het hier is. Dagelijks schijnt de zon. Ik ben er met mijn gezin en we voelen ons hier helemaal thuis", glimlacht hij in het tropisch vakantieparadijs.

DOOR BENNY RUFF

Van der Velden, die onder technische leiding van Louis van Gaal in 2009 landskampioen met de Alkmaarse ploeg werd, heeft een belangrijke competitiewedstrijd in de Go-Jek Liga 1 (hoogste divisie) gespeeld. Het sterker geachte Persipura uit Irian werd in het bomvolle Kapten Wayan Dipta Stadion (ruim 17.000 man) in Gianyar met 2-0 verslagen. Van der Velden legde een puike partij op de mat. Samen met de andere Nederlander Stefano Lilipaly (onder meer ex-Telstar), die de tweede goal scoorde, behoorde hij tot de uitblinkers.

Tanks


''Zat je in het stadion? Wat een sfeer hé. Het leek wel een Champions Leaguewedstrijd'', laat hij weten. ''Zo gaat het bij iedere thuiswedstrijd van ons. Als we winnen, worden we na afloop massaal toegezongen. Onze supporters zijn enthousiast en positief. Bij ons zie je geen rottigheid. Dat is een groot verschil met wat wij meemaken in uitwedstrijden." Hij vertelt dan over competitieduels die zijn team moest spelen in Jakarta en Bandung. ''We wonnen daar en moesten onder begeleiding van het leger, dat tanks inzette, van het veld. We werden met van alles en nog wat bekogeld. Ik heb veel meegemaakt in mijn voetbalcarrière, maar dit nog nooit."
Zijn gedachten gaan terug naar zijn Alkmaarse periode (2008-2011). ''We hadden met Louis een geweldig elftal. Ik was in het kampioensjaar geen basisspeler maar ik heb wel ontzettend genoten. De eerste wedstrijden verloren wij maar daarna ging het in de competitie lopen en bleven wij heel lang ongeslagen. Van Gaal die naar Bayern München vertrok, werd opgevolgd door Ronald Koeman. Onder hem kreeg ik eveneens weinig speelminuten. Nadat Koeman na een half jaar werd ontslagen en Dick Advocaat kwam en later Gertjan Verbeek, kwam ik vaker aan spelen toe. Al met al kijk ik met veel genoegen terug op mijn tijd bij AZ.''

Hollands voetbal


Bij Bali United is men dol op het Hollands voetbal. Reden om met verschillende Nederlandse spelers daarom in zee te gaan. Behalve Van der Velden en Lilipaly heeft de club ook Irfan Bachdim (onder meer jeugdopleiding Ajax) en Melvin Platje (ex-Volendam en ex-Telstar) onder contract. Voorts voetbalde Kevin Brands, zoon van voormalig technisch manager van AZ en PSV Marcel Brands, er enkele maanden. Van der Velden: ''Het niveau in de hoogste Indonesische Liga kun je vergelijken met de top van de Keuken Kampioen Divisie (eerste divisie). Dat is in het verleden anders geweest. De Indonesische voetbalbond wil serieus aan de slag en heeft de laatste jaren een behoorlijke inhaalslag gemaakt. Voetbal is ontzettend populair en men weet hier alles over het voetbal in Europa."
Vaak wordt hem gevraagd hoe lang hij nog 'op niveau' blijft spelen. Het antwoord erop weet Van der Velden (nog) niet. ''In december word ik 37, ik voel me nog superfit. Voor mijn gevoel kan ik nog een jaartje mee. Maar of ik doorga, weet ik niet. Ik kijk het van jaar tot jaar aan en overleg alles met Ruby, mijn vriendin. Ik wil nog graag aan het spelletje deelnemen, want zelf voetballen blijft het mooiste wat er is."

Nick van der Velden voetbalt alweer twee seizoenen voor Bali United: ‘’Als wij winnen worden we na afloop massaal toegezongen.’’ (foto FC Bali United)