'Vier uur rijden, maar het is het waard' - Amateurmeiden PEC Zwolle winnen finale La League

  Nieuws
Het winnende team onder 17 van PEC Zwolle met coach Mireille Eilander van VV Alkmaar. (Foto: La League)
Het winnende team onder 17 van PEC Zwolle met coach Mireille Eilander van VV Alkmaar. (Foto: La League) (rodi.nl)

ALKMAAR - PEC Zwolle heeft zondag 9 september de finale van La League gewonnen in de leeftijdscategorie onder 13 en onder 17 gewonnen.


Kwalificatiewedstrijden vonden deze zomer plaats bij acht profclubs. Profspeelsters hebben de beste 160 uit 700 deelnemende meiden geselecteerd, die zondag vanuit het hele land bij VV Alkmaar alles gaven wat ze hadden. Deelneemster Romy: “Ik zat vier uur in de auto, maar het is het waard.” VV Alkmaar ontvangt de meiden graag. “Heel belangrijk om meidenvoetbal te stimuleren,” vindt Renée Scholten, teammanager van de Eredivisie Vrouwen van VV Alkmaar.


Weerbaarder


La League, een initiatief van Plan International, is blij met de samenwerking met zoveel overkoepelende partijen. In Brazilië en Nicaraqua organiseert Plan International voetbalprojecten voor meiden om hen weerbaarder te maken, zodat zij zelfvertrouwen krijgen om andere keuzes in het leven te maken. Gijs Pelser zegt hierover: “In Nederland hebben we nauwelijks te maken met gedwongen huwelijken op vaak twaalfjarige leeftijd, maar richten wij ons op gelijke kansen voor jongens en meisjes. Steun, en vooral van de vader, is enorm belangrijk.” Vaders worden daarom nadrukkelijk bij het voetbal van hun dochters betrokken, net als in Nederland. Tijdens de kwalificatiewedstrijden bij de acht profclubs hebben vaders meegedaan met vader en dochterwedstrijden. “Superleuk,” zegt vader Jacco Scholts. Katja Snoeijs, speelster bij PSV en eerder bij VV Alkmaar, en nu al twee jaar topscoorder van de Eredivisie, constateert verandering in beeldvorming over meidenvoetbal: “Toen ik zo oud was als deze meiden kon ik mij niet voorstellen dat ik ooit profvoetballer zou zijn. Hoe goed je ook was, er werden alleen jongens gescout.”

Meer berichten