'De weggelopen kinderen vonden we in no time' - Bewoners houden via Buurtpreventie eigen wijk veilig

Nieuws
Debby Slierings, oprichter van Buurtpreventie Alkmaar. (Foto: Vincent de Vries)
Debby Slierings, oprichter van Buurtpreventie Alkmaar. (Foto: Vincent de Vries) rodi.nl

ALKMAAR - Weggelopen kinderen, verwarde ouderen of potentiële inbrekers. Via Buurtpreventie houden bewoners hun eigen wijk veilig en helpen elkaar bij het vinden van vermiste personen. WhatsApp en Facebook zijn de platforms waarop de leden elkaar razendsnel informeren over de ontwikkelingen van een speurtocht naar kinderen of ouderen. Inmiddels telt Buurtpreventie zo'n achtduizend leden, maar initiatienemer Debby Slierings hoopt dat dit aantal flink toeneemt.


"In 2015 heb ik samen met Jean Paul Oudenhoff Buurtpreventie opgezet. De soms honderden extra oren en ogen zijn een machtig wapen tegen dreigende situaties. De resultaten worden natuurlijk veel groter als we meer leden hebben. Daarom willen we meer bekendheid voor Buurtpreventie, die onder deze titel in het hele land actief is. Succesverhalen zijn er voldoende. Zo waren twee kinderen vermist, maar die vonden we weer binnen no time terug. Iemand had ze zien lopen bij een ijswinkel en vond het al vreemd dat die kindjes daar alleen waren. Een ander voorbeeld gaat over een inbraakgolf rond de Karinthiëstraat. Buurtbewoners werden gewaarschuwd uit te kijken naar twee jongens. Een bewoner - die op vakantie was - controleerde op afstand de camera van zijn woning en herkende de doorgeven signalementen. Uiteindelijk zijn de jongeren herkend, door de politie gevolgd en later op heterdaad betrapt."

Politie


Buurtpreventie houdt nauw contact met de politie die regelmatig op verzoek in actie komt. "Dit contact is heel goed dus we wisselen veel informatie uit. Zo is Buurtpreventie met al haar leden een enorme hulp voor de politie. Het aantal inbraken sinds de opkomst van Buurtpreventie flink gedaald."

Streng


Als een van de beheerders moet Debby er voor waken dat de middelen wel worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn. " Weggelopen huisdieren laat ik er 24 uur op staan, daarna verwijder ik ze. In de appgroepen is het niet de bedoeling dat het 'gezellig' wordt, dus smiley's en duimpjes horen hier niet thuis, het is geen theekransje. Dat klinkt wellicht streng, maar we willen onze communicatiemiddelen zo zuiver mogelijk houden. We hebben regels en als leden zich daar niet aan houden worden ze verwijderd. Dat is natuurlijk nooit leuk, maar is noodzakelijk om een platform als Buurtpreventie goed te laten functioneren."
Meer weten of lid worden? Op Facebook staat de pagina Buurtpreventie Alkmaar met subpagina's voor alle buurten en wijken in Alkmaar. Bedrijven en winkeliers zijn ook welkom op het platform. Meer informatie via www.buurtpreventiealkmaar.nl of mail buurtpreventie.alkmaar@gmail.com.