'Het is écht een verborgen parel' - Reddingsplan Hortus Alkmaar in volle gang

Nieuws
Boswachter Hanne Tersmette in Hortus Alkmaar (Foto: boobrandbuilders)
Boswachter Hanne Tersmette in Hortus Alkmaar (Foto: boobrandbuilders) rodi.nl

ALKMAAR - Het reddingsplan voor Hortus Alkmaar - voormalige VSM-tuin - is in volle gang. Ruim vijf ton is nodig om een kavel van drieduizend vierkante meter aan te schaffen en te investeren in de gebouwen en de tuin om de toekomst zeker te stellen. De teller staat nog slechts op een kleine 25.000 euro, maar dat gaat volgens bestuurslid Suzanne Glorie snel veranderen.

"We hebben alleen nog maar een publiekscampagne gehouden, maar de bedrijfscampagne is nu ook klaar en daar verwachten we veel van", zegt Glorie. VSM, producent van homeopatische middelen, beheerde sinds 1981 de botanische tuin tot het bedrijf zeven jaar gelden stopte met de productie in Alkmaar. De opgerichte stichting Hortus Alkmaar beheerde vanaf dat moment de tuinen die tegen gereduceerd tarief werden gehuurd. Onlangs werd de grond echter verkocht aan de naastgelegen Ondernemerstuin en nu komen de huurafspraken te vervallen. Daarom is geld nodig om de tuin te redden.

Maatschappelijk verantwoord

Er zijn diverse manieren om Hortus Alkmaar te steunen. “Voor twintig euro per jaar kun je bijvoorbeeld schatbewaarder worden en is het mogelijk om een m2 te adopteren. Bedrijven kunnen vierkante meters, een biotoop - zoals de theetuin, de rotstuin of de bijentuin - of een specifieke plant adopteren. Het sluit naadloos aan bij maatschappelijk verantwoord ondernemen en is, vanwege onze Anbi status, ook nog fiscaal aftrekbaar. De Hortus is niet alleen een zeldzaam stukje groen met heel bijzondere planten, hier werken ook volop vrijwilligers, waaronder mensen met een burn-out, afstand tot de arbeidsmarkt en gepensioneerden. De tuin - met jaarlijks meer dan tienduizend bezoekers - heeft dus ook echt een maatschappelijke functie."

Hanne Tersmette

Het eerste bezoek van boswachter Hanne Tersmette aan Hortus Alkmaar zorgde bij haar voor de nodige verbazing. "Als je navigatie je bedrijventerrein Beverkoog op stuurt, is het nauwelijks voor te stellen dat hier tussen de kantoorpanden zo'n prachtige tuin verscholen ligt. Het is écht een verborgen parel", aldus Hanne, die in het dagelijks leven boswachter van het Naardermeer is. "Nederland bestaat voor slechts vijftien procent uit natuur en dat is gewoon heel weinig. We moeten dus ontzettend zuinig zijn op ons groen, vooral op groen zoals de Hortus Alkmaar. Je vindt hier meer dan duizend bijzondere soorten planten, waarvan maar liefst 700 soorten met een geneeskrachtige werking. De rust en het schone water trekken ook insecten en vogels aan zoals de ijsvogel. Je vindt hier trouwens ook zeldzame planten, zoals het krabbenscheer. Dit is een waterplant waar de libellensoort groene glazenmaker haar eitjes op afzet. Zonder krabbenscheer dus geen groene glazenmakers.”
Suzanne Glorie: "We hebben een jaar de tijd voor ons reddingsplan en proberen via fondsen, bedrijven en particulieren het bedrag bij elkaar te krijgen. We moeten er echt alles aan doen om de Hortus te beschermen, dat moet gewoon lukken!"
Meer informatie op www.redhortusalkmaar.nl.