Vier de Alkmaarse Victorie

  Nieuws
(Foto: Bowie Verschuuren)
(Foto: Bowie Verschuuren) (rodi.nl)

ALKMAAR - De stad Alkmaar viert van zaterdag 29 september tot en met maandag 8 oktover de Victoriefeesten. Een dikke week waarin Alkmaar zijn vrijheid viert en waar, op een feestelijke manier, aandacht wordt gegeven aan een uniek stukje Alkmaarse geschiedenis.
In 1573 wil Nederland onafhankelijk worden van Spanje. Daar denken de Spaanse overheersers anders over en ze omsingelen Alkmaar op 21 augustus, met het plan de opstandige stedelingen een lesje te leren. Dát laten de Alkmaarders niet zomaar gebeuren. Ze barricaderen de stadspoorten, steken de dijken door en heten de Spanjaarden vanaf de stadswallen welkom met kokendhete teer. De Alkmaarders houden net zo lang stand tot de Spanjaarden op 8 oktober afdruipen.

Historisch theaterspektakel

Zo is in Alkmaar de victorie begonnen en die overwinning vieren de Alkmaarders nog ieder jaar op 8 oktober met 'Alkmaar Ontzet'. Ook dit jaar wordt dit gevierd in de week voorafgaand aan 8 oktober met meerdere festivals en activiteiten. De '8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet' organiseert al vele jaren diverse festiviteiten in de stad Alkmaar, met klassiekers als de zuurkoolmaaltijd, de optocht, het Ontzetfeest en de afsluitende lasershow. De festiviteiten staan ieder jaar in het teken van herdenken en vieren. Ook het historisch theaterspektakel 'Victorie!', dat van 3 tot en met 6 oktober wordt opgevoerd, is niet te missen. In het eeuwenoude decor van het Alkmaarse Waagplein komt de roemruchtige geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog tot leven met professionele acteurs, een liveband en een leger aan figuranten. Daarnaast vinden de meerdaagse muziekfeesten 'ONTZETtend Alkmaar' op de Paardenmarkt, 'De Brug viert Ontzet' op de Platte Stenenbrug en de Ontzetfeesten op het Ritsevoort en Koorstraat weer plaats. Een week vol gezelligheid voor jong en oud!
Alkmaarders, niet-Alkmaarders en iedereen die zich verbonden voelt met Alkmaar is welkom. De Victoriefeesten zijn grotendeels vrij toegankelijk. Houd voor het programma en het laatste nieuws www.victoriefeesten.nl en de Facebookpagina in de gaten.

Meer berichten