Leerlingen DURV! op onderzoek naar afval

  Nieuws
Leerlingen van DURV! school Amstelstraat krijgen een rondleiding in de Huisvuilcentrale. (Foto: aangeleverd)
Leerlingen van DURV! school Amstelstraat krijgen een rondleiding in de Huisvuilcentrale. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

ALKMAAR - Wat gebeurt er met ons afval? De leerlingen van groep 7-8 van DURV! school Amstelstraat uit Oudorp weten er alles van. Na een aantal lessen over afvalscheiding, -verwerking en recycling en het herwinnen van grondstoffen, kregen zij op vrijdag 21 september een rondleiding in de Huisvuilcentrale in Alkmaar.


Na en korte introductie over het effect van afval op de samenleving, werd het afvalscheidingsproces inzichtelijk gemaakt. Afvalscheiding aan de bron is belangrijk. De leerlingen worden zich ervan bewust dat er veel bruikbare grondstoffen gespaard kunnen worden door een goede inzameling. Wat overblijft, het restafval, wordt in de grote verbrandingsovens omgezet in energie. Het koelwater van de ovens is de voeding voor de stadsverwarming. Ook het afval van de ovens dat gestort wordt op enorme asfaltbergen, wordt weer gebruikt in de wegenbouw.
Hoe het afvalverwerkingsproces er in werkelijkheid uitziet, hebben de leerlingen van dichtbij beleefd. Met een bouwhelm op en veiligheidskleding aan hebben ze gekeken bij de enorme afvalbunker, waar kranen het afval dumpen. Ook kregen zij tijdens de rondleiding een kijkje bij de ovens. Mooi om te zien hoe een theoretisch verhaal over afval werkelijkheid wordt bij de Huisvuilcentrale.

Meer berichten