Duizenden lichtjes door de stad - Traditionele lampionoptocht start van programma Alkmaar Ontzet

  Nieuws
Elk jaar weer is het een prachtig gezicht wanneer de straten in centrum Alkmaar zich vullen met stralende gezichtjes en duizenden lichtjes. (Foto: aangeleverd)
Elk jaar weer is het een prachtig gezicht wanneer de straten in centrum Alkmaar zich vullen met stralende gezichtjes en duizenden lichtjes. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

ALKMAAR - Elk jaar weer is het een prachtig gezicht wanneer de straten in centrum Alkmaar zich vullen met stralende gezichtjes en duizenden lichtjes. De traditionele lampionoptocht is vrijdag 5 oktober de aftrap van alle Alkmaar Ontzetactiviteiten. Maar liefst tweeduizend kinderen lopen dan met hun zelfgemaakte lampionnen een route door de binnenstad, onder meer door de Grote Kerk.


Voor de mensen langs de route is het ook genieten; de huizen zijn verlicht en kaarsjes branden voor de deur. Veel Alkmaarders hebben warme herinneringen aan deze jaarlijks terugkerende optocht. Omdat ze zelf vroeger hebben meegelopen of omdat hun kinderen nu op hun beurt meedoen. Een evenement waarbij Alkmaarders verbonden worden door duizenden lichtjes. Het start- en eindpunt is altijd op het Waagplein, maar dit jaar is gekozen voor de Grote Kerk die 500 jaar bestaat. Iedereen verzamelt dit jaar bij de Grote Kerk, vervolgens lopen alle kinderen met lampionnen, begeleid door juffen, meesters en muziek, door de mooi verlichte kerk zo de gezellige binnenstad van Alkmaar in. Slingerend door de binnenstad komen ze weer terug bij de Grote Kerk.

Strijdlied zingen


De dagen daarna wordt er een indrukwekkende hoeveelheid activiteiten georganiseerd door de 8 October Vereeniging, waaronder veel activiteiten voor kinderen. Om te beginnen met het Strijd Ontbijt. 's Morgens vroeg op 8 oktober schuiven honderden kinderen aan op het Canadaplein om het Strijdlied te zingen en samen te ontbijten. Daarna kan iedereen kijken naar de Jeugdoptocht of naar het Waagplein voor de kaasdraagwedstrijden. Op het Doelenveld wordt het Peuter-Kleuterfestival georganiseerd en om 12:00 uur begint het Victorie-Voetbal-Toernooi op de Paardenmarkt. Dat voetbaltoernooi is bedoeld voor alle kinderen van Alkmaar en teams kunnen zich gewoon nog inschrijven. Zin om te ballen en genoeg vrienden voor een team én een ouder die jullie wil begeleiden? Dan is dit is de kans om lekker een middag te voetballen en te kijken of jouw team de beste van Alkmaar kan worden.
Het hele Alkmaar Ontzetprogramma vind je op www.8october.nl. Inschrijven voor het voetbaltoernooi kan nog via http://8october.nl/basisscholen-victorievoetbaltoernooi

Meer berichten