Koude Oorlog in regio Alkmaar

  Nieuws
Restanten uit de Koude Oorlog. (Foto: aangeleverd)
Restanten uit de Koude Oorlog. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

ALKMAAR - De Koude Oorlog was dan wel een ‘stille oorlog’, maar toch is er veel gebeurd. De periode 1948-1989 kenmerkte zich door veel spanningen tussen ‘Oost’ en ‘West’. Het hele land werd systematisch in paraatheid gebracht als voorbereiding voor als de Russen ons land zouden binnenvallen of aanvallen met atoomwapens. Hiervoor werden onder andere luchtwachttorens, atoombunkers, noodzetels van ministeries, commandoposten voor de Bescherming Bevolking, openbare schuilplaatsen, militaire bunkers en vliegvelden gebouwd. De bunkers en objecten onder diverse gebouwen zijn hier restanten van. Het Regionaal Archief staat donderdag 18 oktober stil bij deze periode.
De kennis van deze enerverende periode uit de geschiedenis verdwijnt. Stichting Militair Erfgoed is daarom in opdracht van de gemeente Alkmaar een project gestart om de verhalen over de Koude Oorlog in Alkmaar en omgeving te verzamelen. Om herinneringen en verhalen te kunnen delen, en objecten uit die tijd te laten zien, is er een Koude Oorlog-avond in het Regionaal Archief Alkmaar. Enkele van de Koude Oorlog-bunkers in de omgeving worden gebruikt als kantoor, plek voor creatie of opslag. Bekende locaties zijn de commandobunker van de Bescherming Bevolking (BB) aan de Frans Halsstraat in Alkmaar; de openbare schuilplaats onder Taqa Theater De Vest; de atoombunker onder de huidige Telefooncentrale; de bestuurspost onder het Alkmaarse stadhuis; en de commandobunker van de Bescherming Bevolking (BB) aan de Provincialeweg 2 in Schagen. Met name in de commandobunker in Schagen is veel origineel materiaal bewaard gebleven.
De Koude Oorlog-avond op 18 oktober, vrije inloop vanaf 19.00 tot 22:00 uur, start lezingen om 19.30, in het Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1.

Meer berichten