'Consolideren en inzetten op kwaliteit' - Recordaantal bezoekers Alkmaarse kaasmarkt

  Nieuws
Maar liefst 177.109 toeristen bezochten dit jaar de Alkmaarse kaasmarkt. (Foto: archief Rodi Media)
Maar liefst 177.109 toeristen bezochten dit jaar de Alkmaarse kaasmarkt. (Foto: archief Rodi Media) (rodi.nl)

ALKMAAR - Net als vorig jaar trok de kaasmarkt in 2018 weer een recordaantal bezoekers. Maar liefst 177.109 mensen bezochten de markt, verdeeld over 27 kaasmarkten op vrijdagochtend en 9 op de dinsdagavond. Ten opzichte van 2017 steeg het aantal bezoekers met 4,6%, terwijl dat jaar met 169.000 bezoekers ook al een record was. Het is niet ondenkbaar dat het nieuwe record er volgend jaar weer aan gaat, want dit jaar speelden extreme weersomstandigheden - zoals uitzonderlijke hitte of regenval - de markt parten.


De avondkaasmarkten zijn er sinds vorig jaar en worden gemiddeld door ruim tweeduizend toeristen bezocht. In de periode 2008-2014 kwamen er gemiddeld 104.000 bezoekers op het stukje folklore af; dit ligt nu ruim 70% hoger. De groei van de afgelopen jaren is mede bereikt door uitbreiding van het aantal kaasmarkten tot en met eind september, het instellen van de avondkaasmarkten en een gericht marketing- en promotieplan rondom de kaasmarkt. Vooral de avondkaasmarkt, in 2018 op alle dinsdagen in juli en augustus, heeft groeipotentie.

Op de kaart


Met de groei van 70% wordt aan de doelstelling van het Actieprogramma Economie 2015-2019 – 10% meer kaasmarktbezoeken in vier jaar tijd – ruimschoots voldaan. Het doel van het Actieprogramma Economie is de Alkmaarse economie te stimuleren door bezoekers naar Alkmaar te trekken en uitgaven in Alkmaar te verhogen. Wethouder Economische Zaken Pieter Dijkman is trots op het behaalde resultaat: "Hiermee staat Alkmaar echt op de kaart als Kaasstad. De komende jaren wil Alkmaar deze positie consolideren en inzetten op kwaliteit. Op die wijze blijven bezoekers langer en wordt er meer besteed, wat goed is voor de Alkmaarse economie."

Meer berichten