'Respect voor iedereen' boodschap tijdens Fakkeltocht

  Nieuws
Op het Canadaplein was een spectaculaire vuur- en lichtshow te zien. (Foto: aangeleverd)
Op het Canadaplein was een spectaculaire vuur- en lichtshow te zien. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

ALKMAAR - Bijna tweehonderd mensen liepen zaterdag 3 november mee met de Fakkeltocht voor Iedereen in het centrum van Alkmaar. Ze lieten zien dat ze willen dat Alkmaar een inclusieve gemeente is. Een gemeente waarin voor iedereen ruimte is om zichzelf te zijn en waar mensen actief op zoek gaan naar verbinding met anderen.


De fakkeltocht werd georganiseerd door een aantal actieve Alkmaarders, maatschappelijke organisaties en Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord en werd opgeluisterd met optredens van het Eilandspolderkoor uit De Rijp, Nosso Groove uit Alkmaar en Glowballz. Dit duo verzorgde buiten op het Canadaplein een spectaculaire vuur- en lichtshow. Met behulp van led-licht projecteerden ze woorden in de lucht die centraal stonden tijdens de fakkeltocht, zoals respect, verdraagzaamheid en verbinding.

Met elkaar in gesprek


Voor aanvang van de tocht vertelden diverse Alkmaarders hoe zij de gemeente graag willen zien. Zo riep transman Robert Witte mensen op zich altijd te uiten als ze discriminatie waarnemen, "Ook al ben je op een feestje en doet iemand het niet expres." Fadila Durakovix toonde dat je ook betrokken Alkmaarder kan zijn met nikab. Marleen Kramer van Stad van Compassie riep mensen op om met elkaar in gesprek te gaan, "Juist als het schuurt." Het gebeurde ter plaatse want Robert en Agnes Nobel, de dirigent van het Eilandspolderkoor, dachten heel verschillend over het gekozen repertoire.
Sociaal cultureel werkster Halima Ourhris van Mare Nostrum vroeg wie van de aanwezigen al zijn buren kent en pleitte voor meer aandacht voor elkaar. En Fadi Haddad, die als vluchteling naar Alkmaar kwam maar inmiddels helemaal ingeburgerd is, had een heel praktisch verzoek. Hij vroeg of buslijn 5 terug mocht komen, "Want mijn oudere buren missen hem zo." Wethouder Paul Verbruggen beloofde de geuite wensen te bespreken binnen het college van burgemeester en wethouders. Daarna gaf hij het startsein voor de tocht.
Rond 19.00 uur werd de tocht in bibliotheek Kennemerwaard afgesloten met soep, salades en brood van Michèles Keuken.

Meer berichten