Geen boeken lezen, maar mensen - Vrijwilligers gezocht voor Human Library

  Nieuws
Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? (Foto: Martijn Bergsma)
Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? (Foto: Martijn Bergsma) (rodi.nl)

ALKMAAR - Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? De Human Library durft dat te betwisten. Tijdens een Human Library lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Een vluchteling, een hooligan, een ex-crimineel, een transgender, een dakloze en een tienermoeder zitten zaterdag 15 december klaar om hun levensverhaal te vertellen.
In een open gesprek waarin alles gevraagd en besproken kan worden. Om dit in goede banen te leiden, zijn zeventien vrijwilligers (18) nodig, die bij willen dragen aan dit evenement. Bij de Human Library staan ‘levende boeken’ centraal. Dat zijn mensen die in hun leven te maken hebben (gehad) met vooroordelen, buitensluiting, discriminatie en/of stigmatisering. Bezoekers van de bibliotheek kunnen op zaterdagmiddag 16 juni in gesprek met deze ‘levende boeken’, waardoor op informele manier bestaande denkbeelden uitgedaagd en mogelijk gebroken worden.

Matchmakers

De matchmakers krijgen een aantal levende boeken onder hun hoede. Zij begeleiden hen rondom hun gesprekken, leggen de regels uit aan de leners en houden de tijd bij. De gesprekken zijn soms erg intens en emotioneel, de matchmaker heeft dus een belangrijke rol als ondersteuner. De matchmakers en boeken volgen vooraf gezamenlijk een training op maandagavond 3 december in de bibliotheek.
Groot hart

De organisatie van de Human Library zoekt enthousiaste, nieuwsgierige mensen met een open blik en een groot hart. Geïnteresseerden zijn op zaterdag 15 december van 11.30 tot 18.00 uur beschikbaar en kunnen zich aanmelden via een email naar Susanne Mol, s.mol@bibliotheekkennemerwaard.nl. Meer informatie, foto’s en filmpjes van de voorafgaande edities zijn te vinden op www.facebook.com/HumanLibaryAlkmaar.

Meer berichten