Volledig van de kaart

  Nieuws
Historische kaarten centraal tijdens Historisch Café te Alkmaar. (Foto: aangeleverd)
Historische kaarten centraal tijdens Historisch Café te Alkmaar. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

ALKMAAR - Het volgende Historisch Café te Alkmaar staat donderdagavond 29 november om 20.00 uur in het teken van historische kaarten. Er wordt niet alleen een lezing gegeven over de ontwikkeling van Alkmaar en de zestiende-eeuwse kaarten van Jacob van Deventer, er wordt ook een nieuw boek gepresenteerd: de Historische Atlas van Alkmaar. De lezing en de boekpresentatie vinden plaats in het Stadhuis van Alkmaar.

Cartograaf Jacob van Deventer maakte tussen 1545 en 1575 plattegronden van 226 steden in Nederland, België, Frankerijk, Luxenburg en Duitsland. Iedere plattegrond is een uniek kunstwerk en een onschatbare bron over de ontwikkeling van steden in de Nederlanden. Stads- en architectuurhistoricus Reinout Rutte gaat in op Van Deventer en zijn werk, en besteedt aandacht aan de wording en ontwikkeling van Alkmaar. Rutte publiceerde onlangs de Stedenatlas Jacob van Deventer. 226 stadsplattegronden uit 1545-1575, Bram Vannieuwenhuyze. Daarin zijn alle plattegronden voor het eerst samen gepubliceerd, met beschrijvende teksten.
De Kaarten voor 29 november zijn alleen in de voorverkoop te verkrijgen, in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of 072-5156644. Kaarten kunnen alleen per pin of online worden afgerekend en kosten €7,50 per stuk.

Meer berichten