Mantelzorgers in 't zonnetje

Nieuws

ALKMAAR – Tijdens de Dag van de Mantelzorg staan mantelzorgers centraal. In Alkmaar vierden mantelzorgers dat maar liefst drie dagen! Het Mantelzorgcentrum organiseerde een gevarieerd en verrassend programma om de mantelzorgers goed in het zonnetje te zetten.
Mantelzorgers kwamen in grote getalen naar Wijkcentrum Overdie, Wijkcentrum Daalmeer en restaurant Koffie en Lekkers. Yvon Roeloefs, consulent Mantelzorg van het Mantelzorgcentrum: "We wilden zo veel mogelijk mantelzorgers een divers aanbod bieden, het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Gezien de grote opkomst is dat wel gelukt."

'Dat mag naam hebben'

Het thema van dit jaar is 'Mantelzorg: Dat mag naam hebben'. Gerda Venema haakte hierop in door in Wijkcentrum Daalmeer de mantelzorgers zichtbaar te maken. Er was daarom veel ruimte voor het verhaal van de mantelzorger. De aanwezigen waren erg enthousiast: "We hebben veel handige tips gekregen, die je kunt toepassen bij je taken als mantelzorger. En ook voor mijn verdere leven." In Wijkcentrum Overdie haalde Jos Paauw de mantelzorgers een beetje uit hun comfortzone. Met kleine oefeningen, bijvoorbeeld een zinnetje van de ander aanvullen, begaf de mantelzorger zich in de wereld van improvisatie en fantasie. Een mantelzorger: "Het was best wel spannend om iets voor de groep te laten zien, maar ook erg vernieuwend. Het was voor mij een eyeopener dat hoe je reageert op een ander ook weer invloed heeft op jezelf. Ik kan dat in ieder geval wel gebruiken in de relatie met mijn zoon, voor wie ik mantelzorger ben."
In Graft-De Rijp gingen mantelzorgers even terug in de tijd door een bezoek te brengen aan het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn.
Presentje

Na afloop van de Dag van de Mantelzorg kregen alle mantelzorgers een goodiebag mee. Hierin zat onder meer een bloemenbon. Gemeente Alkmaar biedt deze bon aan als kleine blijk van waardering. Het is bedoeld voor mantelzorgers die minder dan acht uur per week zorgen, of wiens dierbare is opgenomen in een zorginstelling. Zij komen niet in aanmerking voor het mantelzorgcompliment. Mantelzorgers die niet tijdens de Dag van de Mantelzorg aanwezig waren, kunnen deze bon aanvragen door een mail te sturen naar info@mantelzorgcentrum.nl Mantelzorgers moeten wel ingeschreven staan bij het Mantelzorgcentrum.
Het Mantelzorgcentrum is hét expertisecentrum voor mantelzorg in Noord-Holland Noord, actief van de gemeente Heiloo tot aan Den Helder. Belangrijkste opdracht is mantelzorgers te ondersteunen zodat zij de zorg kunnen blijven geven en daar zelf gezond bij blijven.