'Op zoek naar geheimen van Jupiter'

  Nieuws
Jupiter is een totaal andere planeet dan de Aarde. (Foto: aangeleverd)
Jupiter is een totaal andere planeet dan de Aarde. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

ALKMAAR - Amateur-sterrenkundige Alex Scholten verzorgt vrijdag 30 november op uitnodiging van de Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging Metius een lezing over 'JUNO: Op zoek naar de geheimen van Jupiter'.
Jupiter is een totaal andere planeet dan onze Aarde. Niet alleen veel groter, maar als gasreus een wereld waar we ons weinig bij kunnen voorstellen. De waarnemer die door de telescoop kijkt ziet al een wonderlijke planeet en ruimtemissies zoals de Pioneers en de Voyagers toonden de eerste beelden van dichtbij. De Galileo-missie heeft een groot aantal jaren onderzoek gedaan naar Jupiter en zijn manen en momenteel draait de Juno-missie zijn spectaculaire rondjes rond de planeet. Door zijn unieke polaire banen worden foto's verkregen zoals we die nog nooit hadden gezien en door zij nauwe passages langs de buitenste gaslagen van de planeet kan hij beter dan voorheen metingen verrichten aan het magnetische veld en informatie verzamelen over de gelaagdheid van de atmosfeer en het inwendige van de reuzenplaneet.
Alex Scholten neemt de toehoorder aan de hand van spectaculaire beelden mee naar de fascinerende wereld van de reuzenplaneet Jupiter. Hij is al meer dan veertig jaar actief als amateur-sterrenkundige en al vele jaren betrokken bij de Volkssterrenwacht Bussloo nabij Apeldoorn. Zijn interesses liggen vooral in thema's rond het zonnestelsel.
De lezing vindt plaats in wijkcentrum Thuis in Overdie aan de Van Maerlantstraat 10 in Alkmaar, aanvang 20.00 uur. Geen lid van Metius? Dan bedraagt de toegang € 5,-. Zie ook www.metius.nl.

Meer berichten