'Zo mooi worden ze nooit meer' - Beeldbepalende kastanjebomen aan Nassaulaan worden gekapt

  Nieuws
Voor de dertien beeldbepalende kastanjes aan de Nassaulaan is een kapvergunning aangevraagd. (Foto: Vincent de Vries)
Voor de dertien beeldbepalende kastanjes aan de Nassaulaan is een kapvergunning aangevraagd. (Foto: Vincent de Vries) (rodi.nl)

ALKMAAR - De Nassaulaan is misschien wel de mooiste straat van Alkmaar. De straat bomvol herenhuizen en villa's straalt nog meer allure en klasse uit door de reusachtige kastanjes in de groene middenberm. Daar lijkt nu een einde aan te komen, want de fraaie, beeldbepalende bomen worden gekapt.
"Zo mooi worden ze nooit meer", laat een voorbijganger weten die 'geschokt' op het nieuws reageert. Begrip is er ook. "Als ze ziek zijn, is het maar beter dat ze gekapt worden. Je moet er toch ook niet aan denken dat je zo'n tak op je hoofd krijgt?!", aldus een buurtbewoner.

Zwammen

Zo'n vier jaar geleden is er ook een aantal kastanjes gekapt. De bomen leden aan de zogeheten bloedingsziekte en sommige waren aangetast door parasitaire zwammen, zoals tonderzwam en de reuzenzwam. Nu zijn de bomen aangetast door schimmels. De bewoners gaan gezamenlijk een brief naar de gemeente sturen met de vraag of er nieuwe bomen worden geplant. Voor de reeds gekapte kastanjes zouden nieuwe bomen terugkomen, maar die zijn tot nu toe niet geplant. Officieel moet het college de kapvergunning nog afgeven.
Second opinion

Volgens de Historische Vereniging Alkmaar (HVA) verdienen de monumentale bomen een nader onderzoek. Het zou volgens de vereniging niet voor het eerst zijn dat een ‘second opinion’ een ander licht op de zaak werpt. Lees de column over deze bomen op pagina 3 van deze krant.

Meer berichten