Jaaroverzicht Alkmaars Nieuwsblad

Nieuws
Terugblikken op 2018. (Fotocompilatie: Rodi Media)
Terugblikken op 2018. (Fotocompilatie: Rodi Media) rodi.nl

ALKMAAR - Het jaar 2018 is voorbij. Wat gebeurde er allemaal in Alkmaar? Het jaaroverzicht geeft de lezers van het Alkmaars Nieuwsblad een terugblik op het afgelopen jaar. Het jaar van een nieuwe coalitie en waarin de Grote Kerk twaalf maanden lang feest vierde. De Leeghwaterbrug dreef duizenden reizigers tot wanhoop en 2018 was ook het jaar waarin bekend werd dat de Ringersfabriek geen chocolate experience, maar een foodhal krijgt. Het nieuws dat John van de Brom aan het einde van het seizoen vertrekt bij AZ lekte voortijdig uit.


Na de verkiezingen in maart bleek OPA een groot deel van haar stemmers te zijn verloren, maar toch werd de stadspartij die jarenlang de Alkmaarse politiek domineerde de grootste van Alkmaar. Het OPA van Victor Kloos en Anjo van de Ven werd echter geen onderdeel van de coalitie. Die werd namelijk gevormd door GroenLinks, VVD, PVDA, D66 en CDA. Informateur Erik van der Maas had vier weken nodig voor het akkoord 'Alkmaar aan zet'.
2018 werd ook het jaar van de Grote Kerk, die haar 500-jarig jubileum vierde.De kerk verwelkomde in 2018 meer dan 320.000 bezoekers. Het immense Laurentius-altaarstuk van Maarten van Heemskerck werd vanuit Zweden naar Alkmaar gebracht, waar het bijna zes maanden lang te bewonderen was. Het letterlijke hoogtepunt werd Klim naar de Hemel, waarbij bezoekers de kerk konden beklimmen en vanaf veertig meter een fenomenaal uitzicht hadden over de stad. De Klim naar de Hemel trok 93.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Ook vormde de kerk een fraai decor voor de voorstellingen 'Het Mysterie van Alkmaar' en de kerstmusical 'Scrooge'.

Leeghwaterleed


De werkzaamheden aan de Leeghwaterbrug leidden tot regelrecht Leeghwaterleed. De N242 werd zelfs de drukste N-weg van het land, bleek uit cijfers van de ANWB. Het leidde tot files en botsingen. Vanaf het begin van de restauratie van de brug waren er al problemen. Begin 2018 was er vertraging ontstaan bij de de installatie van een brugdeel en het doorlopen van vergunningsprocedures. Het duurt nog wel even voordat alle problemen zijn opgelost. De brug wordt pas in september 2019 opgeleverd.

Geen chocola


Geen Chocolate Experience, maar wel volop lekkers in de Ringersfabriek. Zo komen er meerdere restaurants, een foodhal op de begane grond, woningen op de etages en mogelijk nog een hotel. De Ten Brinke Group nam de Ringersfabriek over van BPD Ontwikkeling en maakt van de oude chocoladefabriek een culinaire hotspot. De restauratie start naar verwachting in het eerste kwartaal van 2019 met het herstellen van de gevels. BPD blijft als gebiedsontwikkelaar nauw betrokken bij de ontwikkeling van het Ringerskwartier. Zij ontwikkelen naast en achter de gerestaureerde Ringersfabriek zo'n 260 appartementen. De opvallendste woontoren komt naast de fabriek, op de voormalige locatie van bandenhandel Tuyp. Dit complex wordt veertien bouwlagen hoog. Achter de fabriek komen vier appartementencomplexen die een stuk lager zijn.

Van de Brom


Bij AZ wilden ze het liever nog even stil houden, maar het nieuws lekte uit dat er na vijf seizoenen een einde komt aan de samenwerking tussen Van den Brom en de Alkmaarse club. De - langstzittende - trainer van AZ die komende zomer vertrekt, werd met zijn ploeg tweemaal derde, eenmaal vierde en een keer zesde. Verder overwinterde hij een keer in de Europa League. Ook bereikte hij tweemaal de finale van de beker, die werden echter verloren van Vitesse (2017) en Feyenoord (2018). Huidige assistent-trainer Arne Slot volgt Van den Brom op. De meningen op de AZ Fanpage waren verdeeld over het vertrek van de 52-jarige coach. 'Wel mooi voetbal, maar nog steeds geen prijs', reageert een van de websitebezoekers op het aanstaande vertrek.