AlkmaardersopdeKaart eert Grote Sint Laurenskerk

  Nieuws

ALKMAAR - De Grote of Sint Laurenskerk bestaat volgend jaar 500 jaar. Dat wordt groots gevierd en AlkmaardersopdeKaart draagt een steentje bij door de Grote Kerk als Beroemde Alkmaarder op twee manieren op de kaart te zetten.


De Grote Kerk als schildersmodel voor Salomon van Ruysdael (1603-1670). Vanuit verschillende locaties heeft Ruysdael, die geboren en woonachtig was in Haarlem, de Grote Kerk op het schilderdoek vereeuwigd. Hij kwam vaak in Alkmaar omdat zijn broer Pieter de Gooyer er woonde. De schilderijen die hij van de stad maakte met steeds de Grote Kerk herkenbaar in beeld hangen nu in vooraanstaande musea over de gehele wereld.
De tweede kaart die gemaakt wordt geeft de Grote Kerk als middelpunt van de kerken weer die gebouwd werden tussen de 16e en 18e eeuw. In deze periode heeft Nederland als zelfstandige natie vorm gekregen.

Op de kaarten die afkomstig zijn van het Regionaal Archief, zijn wandelingen langs hoogtepunten van de desbetreffende beroemde Alkmaarder afgedrukt met daarbij tekst en uitleg over leven en werken. De kaarten liggen in de museumwinkel, bij het Regionaal Archief,de bibliotheek en kunnen besteld worden via Facebook: AlkmaardersopdeKaart.

Meer berichten