`Je geeft jezelf over aan de muziek` - Young Opera Noord-Holland biedt regionaal operatalent podium
  Nieuws

Finaliste ALKMAAR – Pas zestien jaar is Cashlin Oostindië, maar dat zou je niet zeggen als je haar hoort zingen. Voor een aria van Verdi draait de talentvolle Heerhugowaardse haar hand niet om. Cashlin zingt bij Young Opera Noord-Holland, kortweg YONH, een ensemble dat jonge mensen met talent een podium wil bieden om samen te zingen. Het gezelschap viert zondag 20 november zijn vijfjarig jubileum met een jubileumconcert ‘Due Passi, Due Salti’ in de Remonstrantse kerk in Alkmaar.
De leden van YONH zijn tussen de zestien en vijftig jaar. "’Jong’ is in dit geval een rekbaar begrip”, legt Evelien de Jager uit. Zij vormt samen met Cashlin en zo’n acht andere operatalenten het ensemble, dat onder de bezielende leiding staat van Anke van der Kooij. "Voor opera is alles onder de vijftig heel jong. Talent is er zeker, maar wie opera wil zingen kon nooit ergens terecht. YONH is vijf jaar geleden in dat gat gesprongen en heeft als doel om op hoog niveau operamuziek te maken met een combinatie van amateurs en professionals. Samen gaan we de uitdaging aan om operastukken op de planken te zetten. Tweemaal per jaar geven we een concert. Zo stonden we onder meer op de Hoornse Stadsfeesten en traden we op in kerken in Grootschermer en Middelie. Volgende maand zingen we tijdens het Midwinterfestival in De Rijp."

Drama

Voor een zestienjarige als Cashlin is zingen bij YONH een prachtige manier om podiumervaring op te doen. "Je moet wel een bepaald niveau hebben om mee te kunnen doen”, vertelt ze. "En omdat we zelf onze teksten moeten instuderen is het ook belangrijk dat je discipline hebt.” Tijdens zanglessen kwam naar voren dat ze aanleg heeft voor klassieke zang. "Ik hou van het drama van opera, dat theatrale”, legt ze uit. "Je geeft jezelf echt over aan de muziek. Als het publiek daar dan in meegaat, is dat heel mooi.” Het technische aspect is niet altijd eenvoudig. "Teksten instuderen gaat me vrij makkelijk af, maar het leren beheersen van je stem is een uitdaging.” Ambities heeft ze ook, want na de middelbare school zou ze graag naar het Conservatorium willen. "Ik ga sowieso auditie doen, want het lijkt me geweldig om van mijn hobby mijn beroep te kunnen maken. Maar je moet wel realistisch blijven. Bovendien zou ik ook wel biomedische wetenschappen willen studeren. Dat moet ik dus nog even bekijken."

Cashlins talent is niet onopgemerkt gebleven in Alkmaar en omgeving, want de leerling van het Murmellius Gymnasium staat in de finale (die zondag 13 november vanaf 14.00 uur gehouden wordt in TAQA Theater de Vest) van Alkmaars Talent, de talentenjacht voor kinderen van zes tot en met achttien jaar uit Alkmaar en omgeving. Evelien is bijzonder trots op haar zangmaatje. "Ik vind het een eer om naast haar te staan, ze heeft een prachtig geluid."
Bassen en tenoren

Zowel Cashlin als Evelien zijn mezzosopranen. "Momenteel hebben we in ons ensemble geen enkele bas, dus die zouden we dolgraag erbij willen hebben”, vertelt Evelien. "Net als tenoren trouwens. Maar iedereen met talent mag zich melden; als we meer leden hebben, zijn we als ensemble wat minder kwetsbaar in de bezetting.” Tijdens concerten worden bekende en minder bekende stukken gezongen. "Zondag 20 november hoor je bijvoorbeeld muziek van Bellini, Verdi, Donizetti, Bizet, Fauré en het Requiem van Andrew Lloyd Webber voorbijkomen, in zowel solo’s en duetten als groepsoptredens. Prachtige, aangrijpende stukken waarmee we soms zelfs onszelf kippenvel bezorgen!"
Het jubileumconcert is zondag 20 november vanaf 14.15 uur in de Remonstrantse kerk aan het Fnidsen 33-37 in Alkmaar; kaarten zijn verkrijgbaar via Anke van der Kooij-Hoogendoorn (06-48964259). Het kerstconcert is zondag 11 december om 14.15 en 15.30 uur in de Bonifatiuskerk in De Rijp; hier is de entree gratis. Kijk ook eens op www.yonh.nl. (PS)

Meer berichten