Ronald Faas rijdt smart zonder phone

Algemeen

Ronald Faas stopte met smartphonegebruik achter het stuur. “De gewoonte om tijdens het autorijden bezig te zijn met lezen of schrijven van tekstberichten en sociale media was voor mij een jarenlange verslaving”, vertelt Faas. Sinds augustus van dit jaar is de Alphenaar afgekickt en via blogs op zijn website stimuleert hij anderen hetzelfde te doen. Zijn initiatief wordt gepromoot door Veilig Verkeer Nederland.


Het goede voornemen van Ronald Faas startte in augustus. “Als marketing- en communicatiemanager zit ik veel op de weg, mede omdat een hoofdkantoor in Brussel zit. “De eerste jaren was het alleen het bellen, later kwam daar het swipen en appen bij. Ruim twintig jaar was de telefoon een verlengstuk van mijn lijf. Het lijkt alsof de mate van verslaving pas na het stoppen tot mij doordrong. Je weet wel dat het gevaarlijk gedrag is maar ik deed het toch. Misschien hield ik mij vast aan het idee ‘mij gebeurt toch niets’.”

“Daarbij komt dat de pakkans achter het stuur vrij klein is. Er is wel een flitspaal voor de snelheid op de weg maar niet voor telefoongebruik achter het stuur. En de boetes omhoog gooien vind ik symboolpolitiek, want er is nauwelijks controle op dit gedrag. Mijn vrouw en kinderen reageerden blij en verrast toen ik stopte. Maar ze vroegen zich ook af waarom ik niet eerder naar ze had geluisterd. Zij vonden het al jaren absurd gedrag. De cijfers van ongelukken door smartphonegebruik onder het rijden liegen er niet om. Waarom zou je dan het risico nemen.”

Gepringel in de auto

Een verslaving achter je laten blijkt niet eenvoudig. “De verleiding was in het begin best groot en is ook nu nog aanwezig. Bijvoorbeeld als ik mijn telefoon in mijn dashboardkastje hoor pringelen, dan gaat het kriebelen. Maar ik laat hem liggen en focus op iets anders. Wanneer ik een belangrijk bericht verwacht dan zet ik de auto even op een parkeerterrein of bij een restaurant.”


“Ik vind dat ik niet het recht heb anderen aan te spreken op hun gedrag”, stelt de voormalige smartphoneverslaafde. “Ik heb het immers zelf jaren gedaan. En motivatie moet wel vanuit jezelf komen. Maar wanneer ik iemand op de weg met zijn hoofd op en neer zie gaan, dan weet ik wat degene uitvoert. Het gevoel veilig te rijden wil ik niet meer kwijt. Bovendien is die veiligheid ook een voordeel voor andere automobilisten. Het bevalt mij enorm om de aandacht alleen op de weg te hebben. Ik kwam altijd gestrest op mijn bestemming aan. Je hersens maken overuren om steeds allemaal dingen tegelijk te doen. Op sociale media letten én op de weg letten kost gewoon veel energie. En een bijkomend voordeel is dat de vragen uit e-mails van mijn werk vaak al opgelost zijn tegen de tijd dat ik thuis ben.”

“Via wekelijkse blogs op mijn website wil ik andere bestuurders aanzetten ook smart te gaan rijden. Ik ben trots dat mijn blogs veelvuldig worden gelezen. Het initiatief werd opgepikt door Veilig Verkeer Nederland. Zij omarmden mijn actie en promoten mijn blogs op meerdere sociale media. Verder mocht ik mijn verhaal doen bij RTL en bij BNR op de radio.”


De blogs van Ronald Faas zijn te lezen op: www.ikrijdsmartzonderphone.com

Door Wil Kamping