Interactief historisch moordspel CS:NK

Algemeen
Gedurende twaalf dagen probeer je in het moordspel CS:NK erachter te komen wie de historische moord gepleegd heeft. Ben jij een echte detective?
Gedurende twaalf dagen probeer je in het moordspel CS:NK erachter te komen wie de historische moord gepleegd heeft. Ben jij een echte detective? (Foto: )

In aanloop naar het jubileumjaar ‘750 jaar Nieuwkoop’, wordt het hele jaar 2019 het moordspel ‘Crime Scene Nieuwkoop’ (CS:NK) gespeeld.

NIEUWKOOP - Nieuwkoop viert volgend jaar dat het dorp 750 jaar bestaat. Het hele jaar door zijn er allerlei activiteiten en evenementen om dit te vieren, zoals elke maand een nieuwe historische moordzaak om op te lossen. Iedereen mag meedoen.

“Op een vroege morgen in het najaar van 1627 loopt bakker Henrik van Poolen met een kar vol zuurdesembrood over het plein in Nieuwkoop. Zijn blik gaat kort naar de hoge toren die midden op het plein uit de grond verrijst. Het woonhuis en de speeltoren, die gebouwd worden in opdracht van Heer van Nieuwkoop, Noorden en Achttienhoven, Johan de Bruyn van Buytewech, is nog niet af, maar er zijn al zoveel stenen op elkaar geplaatst dat het bijna pijn aan zijn nek doet als hij naar het hoogste punt kijkt. Als de bakker zijn ogen weer op het plein richt, schrikt hij. Op een bergje bakstenen en zand, aan de voet van het bouwwerk, ziet hij het levenloze lichaam van Cornelis Janse.”

Zo start de eerste moordzaak ‘Dodelijke val van de Reghthuystoren’. Elke maand verschijnt een nieuwe moordzaak op de Facebookpagina CrimeSceneNieuwkoop. Na alle zaken hebben we één grote winnaar die een prijs ontvangt.

De meeste moordzaken zullen starten met een moord. De situatie wordt geschetst, het jaartal / de periode genoemd en de personages worden voorgesteld. Vervolgens wordt twaalf dagen lang elke dag een aanwijzing gegeven die uiteindelijk leidt naar de dader(s). Vaak zijn de aanwijzingen dialogen, soms een brief, een illustratie of een notitie.

Na de zesde aanwijzing is er een Raadronde waarin alle deelnemers een gok wagen en een dader noemen. Wie het goed heeft, ontvangt 10 punten. Na aanwijzing twaalf is er een Vragenronde. Elke deelnemer mag één vraag stellen. Aan de persoon die de moordzaak leidt (heer, rechter of rechercheur) of aan een personage. Tot slot kiest elke deelnemer zijn dader(s). Wie het juist heeft, verdient 20 punten. Op de laatste dag wordt alles uit de doeken gedaan. De raadsels, het motief en de moordenaar(s).