‘Ken je Mij’ rode draad Zomerdienst

Algemeen
V.l.n.r Maurien den Engelsman, Wim Hoddenbagh, Roosje Meijer, Trijntje Oosterhuis en De Droominee.
V.l.n.r Maurien den Engelsman, Wim Hoddenbagh, Roosje Meijer, Trijntje Oosterhuis en De Droominee. (Foto: Joost Mooij en Anne Haan)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Afgelopen zondagochtend kwamen weer duizenden mensen bijeen in Alphen aan den Rijn voor de Zomerdienst aan het Meer. De gezamenlijke kerken van die gemeente en een aantal omliggende dorpen Ter Aar, Nieuwkoop en Zwammerdam organiseren een unieke dienst voor iedereen. Op het festival terrein van het bekende Zomerspektakel aan het Meer staan op zondagochtend voor de helft van de bezoekers stoelen. De overige bezoekers zitten op de grond, zitten aan de bartafels of staan tegen de vele horeca stands - die pas later op de dag opengaan.
“Dat is een bewuste keuze”, zegt ook mede-organisator Gaby Paans, “We willen een echt festival gevoel behouden, daar horen statafels en picknick kleedjes bij.”
Naar schatting is het aantal bezoekers ongeveer 6.000. Een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar toen 5.500 dit onderdeel van het Zomerspektakel bezochten. De animo groeit dus nog steeds.

Voor 9 uur stonden al grote drommen mensen bij de toegangshekken te wachten tot de hekken open gingen. Eenmaal open vindt iedereen een plekje. Er is een minder-goed-horenden-vak met gebaren tolk ervoor. Er is een ouders vak vlakbij de Junis tent en rolstoelen en scout-mobielen worden door de gastheren en gastvrouwen naar hun plek gewezen. Die geen stoel kunnen bemachtigen nemen genoegen met een statafel of spreiden hun de picknick kleedjes uit en maken het zichzelf gemakkelijk.

Men is vol verwachting van wat komen gaat. De Droominee, Wim Hoddenbagh als spreker en natuurlijk Trijntje Oosterhuis – dat moet wel wat worden is de hoog gespannen verwachting. Het trio wordt compleet gemaakt met lokale voorgangers Anne Post en Johan Trommel. Zij verzorgen de lezing van de Bijbeltekst, het gebed en geven de zegen.

De organisatie is weer strak geregeld. “Editie één en twee waren zeker ook heel goed”, erkent mede organisator Ernst-Jan van Keulen. “Je moet wel blijven vernieuwen, zo blijf je aantrekkelijk”, vervolgt hij, “In 2017 en 2018 was een openluchtdienst op een zomerfestival nieuw. Nu is het meer bekend bij een breed publiek en verwacht men ook nog meer van ons.”

Dus bedacht de organisatie een aantal nieuwe elementen om aantrekkelijk te blijven. Zo werd het thema nog duidelijker neergezet. Dit jaar was het was dat ‘Ken je Mij, een belangrijk thema in de Bijbel.

Thema ‘Ken je Mij’
Ook met het binnenhalen van een Nederlandse rasartiest verzekerde de organisatie zich van een gegarandeerd succes. Zeker omdat Trijntje onlangs een album uitbracht met liedjes van haar vader Huub Oosterhuis Op dat album staat ook ‘Ken je Mij’. Dat persoonlijke lied schreef vader Huub bij de geboorte van Trijntje en is gebaseerd op de Bijbelse Psalm 139.

Voordat Trijntje Oosterhuis het lied ten gehore brengt, zingt ze eerst het lied ‘Is dit alles’ - een cover van Doe Maar. Daarna is de overdenking door Wim Hoddenbagh en zingt Trijntje aansluitend ‘Ken je Mij’. Het publiek is geroerd door de tekst en zang. Hoddenbagh vervolgt zijn overdenking die Trijntje weer aanvult met het toepasselijke ‘Totdat jij mijn Liefde voelt’. Wederom is het publiek onder de indruk.

Slam Poetry
De Droominee trakteert het publiek op een niet alledaagse vertelstijl die Slam Poetry heet. Het is een combinatie van poëzie en rap. Zijn verschijning is ook allerminst doorsnee te noemen en dat maakt hem uniek in zijn performance.

De organisatoren wisten dat over deze ‘act’ zou worden nagepraat. Jochem van Oers mede-organisator bevestigt: “Wat deze man vertelt is inhoudelijk heel goed en zijn stijl spreekt velen aan – het is eigentijds en daardoor heel toegankelijk en gewoon leuk om naar te kijken en luisteren – je bent van A tot Z geboeid.” En zo was het ook afgelopen zondag.

Beurtzang en canons
De organisatie heeft dit jaar gekozen voor een nieuwe band. “We willen graag variëren en kansen bieden, voor meerdere bands”, licht Van Keulen verder toe. De nieuwe band o.l.v. Martijn van Westen is weliswaar jong maar ook zeer ervaren. En dat is goed hoorbaar vanaf de eerste noten. De zangers en zangeressen stuwen de kwaliteit naar nog grotere hoogten en Maurien den Engelsman neemt vocaal zowel de band als het gehele publiek op sleeptouw. Met zijn energieke manier van performen betrekt bij het publiek bij bijna alle nummers. De canons en beurtzangen wisselen elkaar in snel tempo af waardoor er dynamisch samenspel tussen band, zangers en publiek ontstaat.

Topsport
Ook nieuw dit jaar waren de gebarentolken Roosje Meijer en Karina Noom. Het tolken van liederen is een waar schouwspel. Naast de tekst wordt ook de hele emotie van de liederen overgebracht op het publiek en dat is voor iedereen een visuele toevoeging. Dat dat inspannend is, bewijst alleen al het feit dat de tolken met zijn tweeën zijn – ze wisselen elkaar steeds af. Roosje Meijer bekent dat het een hele tour is om alles voor te bereiden: ”Het gaat om de liedteksten, maar ook om de gelezen Bijbelteksten.” En het moeilijkste van alles zijn de sprekers. “Die wijken nogal eens af van de ingezonden tekst en moeten we improviseren. Het is echt topsport”, lacht ze.

Zware koffer met geld
Traditiegetrouw is er ook een goed doel gekoppeld aan de Zomerdienst. Dit jaar is dat stichting nieuwe Alphenaren. Hoeveel de opbrengst is geweest weet penningmeester Van Oers nog niet: “Het was een hele zware koffer met geld, dat wel. Maar er is ook gelukkig veel on-line gedoneerd hoor”.

Als het aan de organisatie ligt is er bij een volgende editie van het Zomerpektakel weer een Zomerdienst. “Als de sponsors en voldoende kerken ons steunen, gaan we er weer voor”, houdt Van Veen nog een slagje om de arm.