Hulp op maat bij De Sleutelbloem

Algemeen
René: 'Dat is een Kawasaki KX250. Die heb ik helemaal gereviseerd!' Foto: José Vlug
René: 'Dat is een Kawasaki KX250. Die heb ik helemaal gereviseerd!' Foto: José Vlug (Foto: José Vlug)

Stap je over de drempel bij Leerwerkcentrum De Sleutelbloem aan de Ing. J. Nysinghweg 13a in Noorden, dan word je verrast door het aangename klimaat: veel licht door de ramen van de voormalige kassen, gebruik van warme kleuren, bomen en planten, knusse prieeltjes en huiselijke zithoekjes.

Door José Vlug

Noorden - Jacko Huisman, hoofd bedrijfsvoering, vertelt graag hoe het hier werkt. Zestig kwetsbare mensen in de leeftijd van 15 tot 81 (veel jong volwassenen) die vanwege psychische, psychiatrische of psychosociale problemen zijn vastgelopen, krijgen hier zorg op maat in een veilige en ontspannen omgeving. Kronkelende klinkerpaadjes leiden naar de ruimtes waar verschillende vormen van dagbesteding worden aangeboden: het leerwerk traject ,het atelier, de textielwerkplaats, de kapper, de keuken. De kookgroep serveert vandaag voor iedereen die aan wil schuiven boerenkool met worst en ‘koekepeer’ toe.

Buiten zijn de dierenverblijven, de houtwerkplaats en de auto- en brommer werkplaats, het hoveniersbedrijf en de sportruimte.

Lucinda komt al 10 jaar bij de Sleutelbloem en vertelt vol trots over de dieren die aan haar zorg zijn toevertrouwd. Naast de de paardjes, varkens en de ezel zijn er lama’s en 2 neusbeertjes, die net een dutje doen. Boeffie, het mannetje wil wel even wakker worden. ‘Ik geef hem af en toe een massage en hij vindt het ook heerlijk om achter zijn oren gekriebeld te worden.’ Dan gaat Lucinda naar haar klus in de houtwerkplaats; ze is bezig met een krabpaal voor de kat.

In de brommerwerkplaats repareert René (15) een quad. Hij was als kind al graag aan het sleutelen, net als zijn vader. ‘Op school liep het niet zo lekker, maar hier is het perfect: ik krijg 1 op 1 les, maar ik werk heel zelfstandig. Ik vraag alleen hulp als ik het nodig heb.’ Er staat een blinkende crossmotor. Hij laat foto’s zien: ‘Zo zag hij eruit. Ik heb hem helemaal opnieuw opgebouwd!’ Zijn opleiding kan hij bij de Sleutelbloem afmaken, het examen doet hij op de Driestar in Gouda.

De directie van de Sleutelbloem wordt gevormd door Addie en Evalien Muilwijk, van oorsprong hovenier en activiteitentherapeut met een groot hart voor mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen. In 2004 startten zij op deze plek een zorgkwekerij; daar werd in 2009 een leerwerkcentrum aan toe gevoegd.

Nu, een aantal vernieuwingen en verbouwingen later, staat hier een erkend leerwerkbedrijf, geleid door een professioneel team en enthousiaste vrijwilligers. Een laagdrempelig en gevarieerd hulpaanbod met maatwerktrajecten, diverse vormen van individuele en ambulante begeleiding en begeleid wonen en een inloop. Mensen die zijn vastgelopen in het reguliere hulpaanbod vinden hier een luisterend oor en hulp op maat.