Belangenvereniging van dorp heel boos

Algemeen
Foto-impressie hoe Aarlanderveen eruit gaat zien als de windmolenplannen doorgaan. Foto: RESinBeeld
Foto-impressie hoe Aarlanderveen eruit gaat zien als de windmolenplannen doorgaan. Foto: RESinBeeld (Foto: )

Belangenvereniging Aarlanderveen is verbijsterd over de mogelijke komst van windmolens naar het dorp. De belangenvereniging vreest een aantasting aan het landschap. Dit omdat het dorp genoemd is als zoekgebied door de Regionale Energie Strategie (RES), waar de gemeente Alphen ook deel van uitmaakt. De gemeente nuanceert op haar beurt de komst. De RES kijkt volgens haar naar gebieden in de regio Holland Rijnland, bijvoorbeeld langs provinciale wegen, om duurzame energie op te wekken door windmolens. Van concrete plannen is volgens de gemeente echter geen sprake.

Bart van der Spek

Aarlanderveen- Op 2 november is tijdens een Webinar een Kansenkaart voor de opwek van wind- en zonne-energie in de regio Holland Rijnland gepresenteerd. De reden is het klimaatakkoord: er moet minder co2-uitstoot komen. Conform de Kansenkaart kunnen langs het gebied langs de N231 windmolens komen, maar ook andere gebieden worden genoemd. Belangenvereniging Aarlanderveen vindt het echter onbegrijpelijk dat het dorp überhaupt als zoekgebied staat aangegeven. Voorzitter Herman de Jong: “Er wordt volledig aan voorbijgegaan dat Aarlanderveen een van de dertien cultuurhistorische kroonjuwelen van het Zuid-Hollandse landschap is. Daarvoor geldt vanuit overheidswege behoud, bescherming en passende ruimtelijke ontwikkeling. Torenhoge windmolens passen daar natuurlijk niet bij.”

De wethouder Duurzaamheid, Erik van Zuylen, krijgt een veeg uit de pan. Van Zuylen zei tijdens de Webinar: “Als iets een waardevol landschap is, betekent dat niet dat er niets mag veranderen.” Ook zou het volgens hem ‘niet eerlijk’ zijn om in Aarlanderveen geen windmolens te plaatsen, en elders wel.

De Belangenvereniging Aarlanderveen vindt dat geen valide argument. “Het grootste deel van Holland Rijnland is op voorhand namelijk al wél gevrijwaard van de bouw van windmolens, door die gebieden bewust niet aan te wijzen als zoekgebied”, zegt De Jong. “Onbegrijpelijk dat hij niet voor de groene Aarlanderveense belangen opkomt. Er moet een streep door deze plannen.”

De gemeente staat op haar beurt achter de woorden van Van Zuylen. “Wat betreft het “eerlijk zijn” heeft de wethouder aangegeven dat het niet eerlijk zou zijn om nu al zoekgebieden (voor wind én zon) in Aarlanderveen te laten vervallen, omdat dit de druk voor het opwekken van duurzame energie op de overige zoekgebieden in de gemeente en de regio zal verhogen.”

Alternatieve locaties zijn er volgens de belangenvereniging genoeg. “Er zijn in binnen Holland Rijnland, dat ook de regio Leiden en de Bollenstreek omvat, genoeg plekken waar windmolens veel minder kwaad doen, zoals bij industrieterreinen”, zegt De Jong.
Bovendien liet Natuurmonumenten al weten tegen windmolens in de buurt van de nabijgelegen Nieuwkoopse Plassen te zijn. Dit om de vele unieke vogelsoorten te beschermen die af en aan vliegen. De Jong vraagt zich af hoe het nu verder moet. “Wie gaat hierover beslissen en hoe? Het Klimaatakkoord speelt de hoofdrol, maar heeft de provincie, het hoogheemraadschap, de gemeentelijke politiek of de Belangenvereniging Aarlanderveen nog iets in te brengen? Wij willen zo snel mogelijk in gesprek.”

Dat gesprek komt er ook als het aan de gemeente ligt. “De wethouder heeft de belangenvereniging, tijdens het Webinar van Holland Rijnland, uitgenodigd voor een gesprek. De Kansenkaart is bedoeld als praatplaat om het gesprek met de samenleving over duurzame opwek te starten. In november wordt daartoe gestart met een enquête over de duurzame opwek door wind en zon.”

“Torenhoge windmolens passen daar natuurlijk niet.”